Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close

Hvor store kan svampe blive?

Læs mere om de største svampe du kan finde

hvor store kan svampe blive

Svampe er en sjov størrelse. De findes i alverdens former og størrelser. Men hvor store kan svampe blive? Der er mange store svampe i Danmark og i andre lande. I Danmark har vi mange store hatsvampe, som generelt er de største. Du kender flere af dem, som for eksempel Karl Johan.

Hvor store kan svampe blive?

Dette spørgsmål kan besvares på flere måder, da der er forskel på definitionen af en svamps størrelse. Svampes frugtlegeme er hvad du kan se med det blotte øje over jorden. Her er nogle af de største danske svampe følgende:

Disse tre er nogle af de største. Specielt Karl Johan er fundet i meget store eksemplarer. Senest i år er der blevet fundet et eksemplar i Danmark, som vejede op mod 900 gram. Svampen havde en diameter på næsten 30 cm over hatten. Dette er meget større end en almindelig Karl Johan svamp, som oftest kun måler mellem 10 og 15 cm ved hatten. I udlandet er der dog eksempler på endnu større svampe. Det er dog meget sjældent. Generelt er meget store eksemplarer sjældne, da de også er udsat for mange angreb fra insekter og andre dyr i skoven.

Der er dog en del af svampen, som du ikke kan se med det blotte øje. Dette er mycelium og det lever som et net i jorden eller i værten, hvor svampen vokser. Mycelium kan blive meget meget stort og indenfor de seneste år har man fundet spor fra samme svamp over store områder. I staten Oregon i USA fandt man blandt andet mycelium fra Honningsvamp, som dækkede op mod et 3,8 kvadratkilometer stort område. Dette er blevet udnævnt til den største organisme, som man har fundet på jorden.

På billedet nedenunder ses en stor Karl Johan svamp. De kan dog blive endnu større end på billedet her.

stor karl johan svamp

Her nedenunder ses et eksemplar af en Kæmpe-Støvbold. Disse er baseret på vægt nogle af de største i Danmark. Det er dog ikke en hatsvamp og de er derfor lidt anderledes end de mest kendte svampe og rørhatte.

stor kæmpe-støvbold svamp

Dette var en kort artikel omkring svampes størrelse og nogle af de arter, som kan blive størst. Du må meget gerne sende os et billede, hvis du selv har fundet en rigtig stor svamp i Danmark.

shroomi app
Kantareller

Kantareller

Nogle af de bedste spisesvampe

Se svampene
Rørhatte

Rørhatte

En god start for begyndere

Se svampene