Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close

Svampe med lameller – brune, hvide og andre

Lær mere om lamelsvampe og se dem i listen herunder

Svampe med lameller

Der er mange forskellige svampe i Danmark. Mange af disse er svampe med lameller. Lameller er ofte et af de kendetegn, som folk tænker på, når de tænker på svampe. Blandt andet har den ikoniske Rød Fluesvamp lameller sammen med de andre fluesvampe. Udover fluesvampene finder du blandt andet lameller hos skørhatte. Du kan læse mere herunder og se hvilke svampe, som du kan finde i de forskellige grupper. Husk at vi kun har medtaget et udsnit af svampene. Der er altså rigtig mange svampe i Danmark, som ikke er på listerne her.

Spiselige svampe med lameller

Der er mange spiselige svampe med lameller i Skørhatfamilien. Nogle af de bedre spisesvampe er:

Du skal dog huske, at det ikke er de bedste svampe for begyndere. Svampe med lameller kan være lidt sværere at bestemme, da deres kendetegn ikke helt er ligeså tydelige som andre kendte danske spisesvamp. Eksempelvis har Karl Johan og Almindelig Kantarel nogle mere tydelige kendetegn.

Giftige svampe med lameller

Ligesom der er en masse spiselige svampe er der også en række giftige. Nogle af de mest giftige svampe i Danmark findes i Fluesvampfamilien. Denne gruppe af svampe har nemlig lameller. Her kan du se en række af de giftige svampe:

Husk at gøre dig bekendt med disse svampe, da de findes mange steder i skoven. Så har du bedre forudsætninger for at undgå dem.

Svampe med brune lameller

I denne gruppe er der også flere forskellige svampe. Nogle af de mest kendte svampe med brune lameller er svampe fra Champignonfamilien. Her nævnes nogle af de svampe fra champignonfamilien, som har brune lameller:

Der er flere andre svampe i denne gruppe. De kan desuden være meget svære at skelne fra hinanden. Det er derfor typisk ikke en gruppe svampe, som begyndere skal samle til spisning. Du skal gøre dig specielt bekendt med Karbol-Champignon, som er giftig. Den kan ligne de andre svampe meget, men har nogle gode kendetegn.

Svampe med hvide lameller

Denne gruppe af svampe er ret stor og det er derfor svært at afgrænse svampene til nogle enkelte. Du finder de hvide lameller hos rigtig mange svampe. Du skal gøre dig bekendt med svampene i fluesvampfamilien, da nogle af disse er giftige. De giftige har desuden de hvide lameller. Mange andre svampe med hvide lameller kan ses i Skørhatfamilien. Du kan se alle svampene i familien her:

Du vil også se hvide lameller hos nogle af svampene i Ridderhatfamilien.

Husk at der kan være mange andre svampe, som ikke er nævnt her. Det er dog et godt sted at starte, hvis du vil identificere din fundne svamp.

Andre svampe i Danmark

Der er mange forskellige svampefamilier i Danmark. Udover de mange svampe med lameller er der andre store familier med svampe uden lameller. To af de meget kendte svampefamilier uden lameller er Kantarelfamilien og Rørhatfamilien. Kantarelfamilien er en meget sjov gruppe af svampe, som har ribber og ikke lameller. Det er en meget vigtig ting ved svampejagt at kunne kende forskel på lameller og ribber. Her beskrives de klare forskelle mellem de to:

  • Ribber kan ikke let fjernes fra undersiden af hatten
  • Ribber løber ned ad stokken. Lameller gør ikke.
  • Lameller er individuelle og kan fjernes enkeltvis. Ribber vil ofte forgrene sig ned ad stokken.

Hvis du kender disse forskelle kan du relativt let kende forskel mellem lameller og ribber. Herunder kan du se forskellen på Almindelig Kantarel og Almindelig Orangekantarel. Til venstre kan du se Almindelig Orangekantarel med lameller og til højre kan du se Almindelig Kantarel med ribber.

almindelig kantarel og almindelig orangekantarel forveksling
Almindelig Orangekantarel til venstre – Almindelig Kantarel til højre

Hent den nye svampeapp – Shroomi

Du kan finde alle svampe på Shroomi og over 100 opskrifter med svampe i den nye Shroomi app. Det er en let og brugervenlig svampe app, hvor du let kan søge på svampene efter deres kendetegn.

Svampe app - Shroomi

shroomi app
Kantareller

Kantareller

Nogle af de bedste spisesvampe

Se svampene
Rørhatte

Rørhatte

En god start for begyndere

Se svampene