Nogle af de bedste spisesvampe
Se svampene
Der er rigtig mange gode spiselige svampe i Danmark. Dette er en af grundene til svampenes popularitet i madlavningen i det danske køkken. De rigtige svampe kan være med til at give din madlavning en fantastisk smag. I denne artikel får du en række gode opskrifter med Judasøre samt en beskrivelse af tilberedning, opbevaring og tips til at finde svampen. Det er nemlig en ret let svamp at finde i naturen, da det heller ikke er en af de allermest eftertragtede. Typisk går svampejægere efter de mest kendte spisesvampe som kantareller eller Karl Johan. Disse svampe har dog også en mere kraftig smag i dine opskrifter. Det betyder dog ikke, at man ikke kan lave lækre opskrifter med Judasøre.
Man kan bruge Judasøre på mange forskellige måder i mad. Der er generelt ikke mange traditioner for det i Danmark, men den er begyndt at blive spist mere og mere. Svampejægere er blevet en stor gruppe af mennesker rundt omkring i landet og folk støder på svampen mere og mere. Om vinteren er den mere populær, da det er meget begrænset med andre spisesvampe i naturen. Her kan man let finde svampen på hyld rundt omkring og bruge den i madlavningen. Man behøver ikke mere end et par stykker for at give retten et pift.
Generelt er Judasøre ikke den letteste svamp at arbejde med i køkkenet. Den har en meget speciel konsistens, som gør, at den ikke er velegnet til alle former for tilberedning. Det betyder dog ikke, at den skal udelades i madlavningen. Den er meget populær i det kinesiske/asiatiske køkken og den kan købes i mange af de mindre asiatiske butikker i Danmark. Dette er en god mulighed for at stifte bekendtskab med svampen og bruge den i et par retter.
Generelt fungerer Judasøre bedst i supper eller gryderetter, hvor den giver en fin fast konsistens. Hvis man blot kommer svampen på panden får den ikke samme gode smag, som man kender fra andre danske spisesvampe. Den har derfor bedst af noget varme fra en suppe eller lignende.
Judasøre er generelt en af de nemme svampe at opbevare. Selvom der er mange forskellige måder egner den sig allerbedst til tørring. Når svampen er blevet tørret kan den nemlig holde sig i meget lang tid. På den måde kan du bruge en lille smule af svampen i en række forskellige retter og lade dit lager holde længere tid. Du kan også sagtens bruge svampen i svampesalt eller svampemel. Du kan læse mere om de forskellige opbevaringsmetoder her.
Her få du en række gode opskrifter med Judasøre, som du kan lave i dit eget køkken, når du har fundet svampen på din svampejagt. Det giver altid et ekstra element, når du selv har bragt svampen fra naturen ind i dit eget køkken. Du kan altid finde mange opskrifter herinde eller i app’en SvampeMad, som samler alle opskrifter med svampe. Så kan du let finde opskrifter, der passer til din svamp. Du kan finde den både til iOS og Android.
Denne opskrift er rigtig god med Judasøre. Du kan godt vælge at skære svampen i strimler i stedet for at servere dem hele, hvis du ikke tilhænger af konsistensen. Husk at brug frisk koriander på toppen for at give opskriften det sidste pift.
Dette er en af de mere simple opskrifter, hvor du ikke skal bruge mange ingredienser. Sammen med kylling giver Judasøre en fin smag i retten. Ligesom svampen er god i en suppe er den meget fin i en sauce. Retten er generelt asiatisk inspireret, men man kan selvfølgelig undlade at bruge spisepinde.
En rigtig klassiker med masser af smag. Her kombineres den gode smag fra suppen sammen med kylling og Judasøre. Den tager ikke lang tid at lave og passer perfekt om vinteren, hvis du gerne vil bruge svampene i en let aftensmad.
Denne opskrift er populær i asiatiske lande og en af de eneste, hvor mange blot marinerer svampene og serverer dem. Det er en rigtig god måde at smage svampene på, da de fleste andre opskrifter bruger dem i en suppe eller lignende.
Her på siden kan du finde mange opskrifter med svampene i den danske natur. Alle opskrifterne er desuden samlet i en ny app – Shroomi – hvor du let kan navigere mellem alle de danske svampe og se opskrifter for de enkelte. Du kan altid følge med i udviklingen og se de seneste opskrifter, så du altid har inspiration til din madlavning.
Nogle af de bedste spisesvampe
Se svampeneEn god start for begyndere
Se svampene