Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close

Opskrifter med Judasøre – Lær alt om tilberedning af svampen

Lær mere om den sjove danske svamp og se gode opskrifter

Opskrifter med Judasøre

Der er rigtig mange gode spiselige svampe i Danmark. Dette er en af grundene til svampenes popularitet i madlavningen i det danske køkken. De rigtige svampe kan være med til at give din madlavning en fantastisk smag. I denne artikel får du en række gode opskrifter med Judasøre samt en beskrivelse af tilberedning, opbevaring og tips til at finde svampen. Det er nemlig en ret let svamp at finde i naturen, da det heller ikke er en af de allermest eftertragtede. Typisk går svampejægere efter de mest kendte spisesvampe som kantareller eller Karl Johan. Disse svampe har dog også en mere kraftig smag i dine opskrifter. Det betyder dog ikke, at man ikke kan lave lækre opskrifter med Judasøre.

Judasøre i maden

Man kan bruge Judasøre på mange forskellige måder i mad. Der er generelt ikke mange traditioner for det i Danmark, men den er begyndt at blive spist mere og mere. Svampejægere er blevet en stor gruppe af mennesker rundt omkring i landet og folk støder på svampen mere og mere. Om vinteren er den mere populær, da det er meget begrænset med andre spisesvampe i naturen. Her kan man let finde svampen på hyld rundt omkring og bruge den i madlavningen. Man behøver ikke mere end et par stykker for at give retten et pift.

Tilberedning af Judasøre

Generelt er Judasøre ikke den letteste svamp at arbejde med i køkkenet. Den har en meget speciel konsistens, som gør, at den ikke er velegnet til alle former for tilberedning. Det betyder dog ikke, at den skal udelades i madlavningen. Den er meget populær i det kinesiske/asiatiske køkken og den kan købes i mange af de mindre asiatiske butikker i Danmark. Dette er en god mulighed for at stifte bekendtskab med svampen og bruge den i et par retter.

Generelt fungerer Judasøre bedst i supper eller gryderetter, hvor den giver en fin fast konsistens. Hvis man blot kommer svampen på panden får den ikke samme gode smag, som man kender fra andre danske spisesvampe. Den har derfor bedst af noget varme fra en suppe eller lignende.

Opbevaring af Judasøre

Judasøre er generelt en af de nemme svampe at opbevare. Selvom der er mange forskellige måder egner den sig allerbedst til tørring. Når svampen er blevet tørret kan den nemlig holde sig i meget lang tid. På den måde kan du bruge en lille smule af svampen i en række forskellige retter og lade dit lager holde længere tid. Du kan også sagtens bruge svampen i svampesalt eller svampemel. Du kan læse mere om de forskellige opbevaringsmetoder her.

Opskrifter med Judasøre

Her få du en række gode opskrifter med Judasøre, som du kan lave i dit eget køkken, når du har fundet svampen på din svampejagt. Det giver altid et ekstra element, når du selv har bragt svampen fra naturen ind i dit eget køkken. Du kan altid finde mange opskrifter herinde eller i app’en SvampeMad, som samler alle opskrifter med svampe. Så kan du let finde opskrifter, der passer til din svamp. Du kan finde den både til iOS og Android.

Thai karrysuppe med Judasøre

Denne opskrift er rigtig god med Judasøre. Du kan godt vælge at skære svampen i strimler i stedet for at servere dem hele, hvis du ikke tilhænger af konsistensen. Husk at brug frisk koriander på toppen for at give opskriften det sidste pift.

Thai Karry suppe med Judasøre

Stegt kylling med Judasøre

Dette er en af de mere simple opskrifter, hvor du ikke skal bruge mange ingredienser. Sammen med kylling giver Judasøre en fin smag i retten. Ligesom svampen er god i en suppe er den meget fin i en sauce. Retten er generelt asiatisk inspireret, men man kan selvfølgelig undlade at bruge spisepinde.

Stegt kylling med Judasøre

Kyllingesuppe med Judasøre

En rigtig klassiker med masser af smag. Her kombineres den gode smag fra suppen sammen med kylling og Judasøre. Den tager ikke lang tid at lave og passer perfekt om vinteren, hvis du gerne vil bruge svampene i en let aftensmad.

Kyllingesuppe med Judasøre

Asiatisk svampesalat med Judasøre

Denne opskrift er populær i asiatiske lande og en af de eneste, hvor mange blot marinerer svampene og serverer dem. Det er en rigtig god måde at smage svampene på, da de fleste andre opskrifter bruger dem i en suppe eller lignende.

Svampesalat med Judasøre

Her på siden kan du finde mange opskrifter med svampene i den danske natur. Alle opskrifterne er desuden samlet i en ny app – Shroomi – hvor du let kan navigere mellem alle de danske svampe og se opskrifter for de enkelte. Du kan altid følge med i udviklingen og se de seneste opskrifter, så du altid har inspiration til din madlavning.

shroomi app
Kantareller

Kantareller

Nogle af de bedste spisesvampe

Se svampene
Rørhatte

Rørhatte

En god start for begyndere

Se svampene