Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close

Rørhatte der bliver blå

Se alle blånende rørhatte

Sortblånende-Rørhat

Rørhatte er nogle af de mest populære spisesvampe i Danmark. I Rørhattefamilien finder man nemlig både alle indigo rørhattene samt den meget kendte Karl Johan. Disse kan give et rigtig godt udbytte fra en svampejagt og smager fantastisk i dine retter. Her i artiklen kan du læse mere omkring den gruppe af svampene, som bliver blå.

Hvilke rørhatte bliver blå?

Der er en række af rørhatte, som bliver blå. Her komme vi til at liste de mest kendte svampe. Du kan dog se alle blånende rørhatte her.

Punkstokket Indigo-Rørhat

Den første rørhat herunder er Punktstokket Indigo-Rørhat. Den bliver set som den bedste spisesvamp blandt indigo rørhattene og bliver blå, når man skærer den over. På billedet herunder kan du let se den flotte blå farve. Vær opmærksom på, at farven kan variere fra svamp til svamp. Dette gælder generelt for svampene, hvor forskellige arter har forskellig intensitet i farven samt hastighed på blåning.

Punktstokket Indigo-Rørhat
Punktstokket Indigo-Rørhat blåner ved gennemskæring

Netstokket Indigo-Rørhat

En af de andre meget populære blånende svampe er Netstokket Indigo-Rørhat. Den kan forveksles med Punkstokket Indigo-Rørhat, da den har mange af de samme kendetegn. Den har dog et tydeligt net på stokken, som du kan se på billedet.

Netstokket-Indigo-Rørhat
Netstokket Indigo-Rørhat blåner ved gennemskæring

Sortblånende Rørhat

Denne rørhat er ikke helt ligeså kendt, som de tidligere nævnte. Den findes dog stadigvæk i Danmark og kan forveksles med nogle af de andre svampe i denne gruppe. Den kendes på den meget kraftige blå farve ved gennemskæring,

Sortblånende-Rørhat
Sortblånende Rørhat bliver kraftigt blå ved gennemskæring

Der er en række andre rørhatte i Danmark, som bliver blå ved gennemskæring. En af de mere interessante er den gode spisesvamp Brunstokket Rørhat, som bliver blå ved tryk. Dette er et godt kendetegn for svampen, som du kan anvende direkte i naturen. Tryk på svampens rør og vent et kort stykke tid. Så vil du kunne se et farveskift på området, hvor du trykkede.

Hvorfor får rørhatte den blå farve?

Der er en række forskellige svampe i rørhattefamilien, der bliver blå ved gennemskæring eller når de får mærker. Generelt sker dette, når svampens celler eksponeres for luften og danner en kemisk reaktion. Mere præcist interagerer svampens celler med oxygen i luften. Det er derfor det kaldes oxidering. Dette giver denne gruppe af svampe deres blå farve, som er rigtig flot. Du kan læse mere om effekten her.

shroomi app
Kantareller

Kantareller

Nogle af de bedste spisesvampe

Se svampene
Rørhatte

Rørhatte

En god start for begyndere

Se svampene