Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close

Svampe der ligner Spids Nøgenhat

Se nogle af de mulige forvekslinger i den danske natur

Svampe der ligner Spids Nøgenhat

Der er mange svampe i Danmark, som er populære at gå efter i naturen. Det er dog typisk de klassiske spiselige svampe såsom kantareller og rørhatte. Spids Nøgenhat indeholder psilocybin, der betegnes som et rusmiddel for mennesker. Indholdet af psilocybin er samtidig meget højt, hvilket gør den meget potent. Den er ulovlig at samle i Danmark, da det betegnes som et rusmiddel. Mange samler den dog alligevel på grund af denne effekt. I denne artikel fokuseres der dog på andre danske svampe der ligner Spids Nøgenhat.

Hvilke svampe ligner Spids Nøgenhat?

På grund af den lille størrelse kan der være mange svampe der ligner Spids Nøgenhat. En af de klare forvekslingsmuligheder er Høslætsvamp, som er en lille svamp, der vokser de samme steder.

Herunder kan du se forskellen mellem de to svampe, som dog kan være svær at genkende i naturen. Det mest karakteristiske hos Spids Nøgenhat er klokkeformen. Dette kendetegn er der ikke mange andre svampe som besidder, hvilket gør det et centralt element i adskillelsen fra andre svampe. Vær opmærksom på at begge svampe er hygrofane, hvilket betyder, at farverne kan skifte alt efter vejret. Begge svampe kan derfor have forskellige nuancer/farver i tørt og fugtigt vejr.

spids nøgenhat høslætsvamp forveksling

Blækhatte der ligner Spids Nøgenhat

Af andre nævneværdige forvekslinger kan blækhatte nævnes. Disse vokser typisk ikke helt de samme steder og bliver ofte større. De kan dog stadig forvirre nogle svampesamlere. Du kan se alle blækhatte her.

To af de mere almindelige forvekslinger er Bredsået Blækhat og Glimmer-Blækhat. Du kan se begge svampe herunder, hvor den første er Bredsået Blækhat og den anden er Glimmer-Blækhat.

Bredsået Blækhat har en mere grålig farve på hatten og vokser talstærkt i store knipper. Dette adskiller den fra Spids Nøgenhat. Den har desuden små fine hår på hatten og vokser mere i løvskov end på åbne græsområder.

Bredsået Blækhat Spids Nøgenhat forveksling

Glimmer-Blækhat har en fin klokkeform og en gulbrun farve. Desuden har den glimmer på hatten og dette er et ganske unikt kendetegn for svampen. Ingen af disse kendetegn ses hos Spids Nøgenhat udover en lignende form. Du bør dog kunne kende forskel på svampen på hatfarven og glimmer.

Glimmer-Blækhat forveksling

Forveksling med Gulhat

Gulhat er en anden svamp som en sjælden gang kan forveksles med Spids Nøgenhat. Den har dog typisk en væsentlig mere gul hatfarve og den bør derfor være ret let at skelne fra Spids Nøgenhat. Billedet herunder viser et ældre eksemplar, som har mistet meget af den gule farve. I dette stadie er forvekslingsmuligheden større og man skal derfor kigge mere efter formen på hatten.

Gulhat Spids Nøgenhat forveksling

Der er rigtig mange billeder på nettet af Spids Nøgenhat. Du kan se mange flere billeder på Google, hvor du let kan se den karakteristiske klokkeform hos svampen. Dette var en kort artikel om svampe der ligner Spids Nøgenhat. Husk at du ikke selv skal samle svampen, da dette er ulovligt og den betragtes som giftig. Det er dog ganske godt at kende arten og de forvekslingsmuligheder du støder på.

shroomi app
Kantareller

Kantareller

Nogle af de bedste spisesvampe

Se svampene
Rørhatte

Rørhatte

En god start for begyndere

Se svampene