Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close

Svampe ved birketræer – Spiselige, giftige og andre

Lær mere om svampe der vokser under birk

Svampe ved birketræer

Det er muligt at gå på svampejagt i flere forskellige slags naturområder i Danmark. Dette er med til at skabe diversiteten hos arterne. I de enkelte naturområder vokser svampene med forskellige træer. Generelt omtales træerne som værter. Du vil derfor ofte se folk beskrive svampens vært, når der skal beskrives kendetegn hos en svamp. I denne artikel kommer vi til at se nærmere på svampe ved birketræer. Dette gælder både på og under birketræerne.

Svampe på birketræer

Svampe på birketræer

En enkelt svamp vil oftest findes på birketræer i Danmark. Denne svamp er Birkeporesvamp, som vokser hyppigt på birketræer. Den er ret karakteristisk og dermed ret let at kende.

Den er ikke spiselig, men har gennem tiden været brugt til andre formål. Nogle lande bruger den medicinsk, men dette er ikke særlig udbredt i Danmark. Til gengæld bliver den en gang imellem brug som nålepude.

Du finder generelt svampen på birketræer i våde områder. Dette kan være i nærheden af en sø eller i en birkemose.

Du kan læse mere om svampen her og se fine billeder:

Svampe under birketræer

Svampe under birketræer

Der er væsentligt flere svampe, som vokser under birketræer. Her får du en liste over nogle af de mere populære svampe under birketræer. Denne liste er dog ikke fuldstændig. Du kan derfor godt risikere at støde på andre svampe.

Generelt er birketræer nogle af de mest genkendelige træer i Danmark. Specielt farven gør dem lette at spotte i skoven. Der er samtidig nogle enkelte svampe, som næsten udelukkende findes med birk. Det hjælper specielt begyndere, da man derigennem kan udelukke flere andre svampe. Du skal dog som udgangspunkt ikke starte med at samle svampe under birk til spisning, hvis du er nybegynder. Hold dig i stedet til de mere kendte spisesvampe, som kantareller og de gode spiselige rørhatte.

Spiselige skælrørhatte

Spiselige skælrørhatte ved birketræer

Specielt skælrørhatte er kendte for at vokse sammen med birketræer. Der er dog faktisk en række af dem, som vokser med andre træer. Der findes blandt andet en Aspe-Skælrørhat og Fyrre-Skælrørhat, som begge er navngivet ud fra deres voksested. Mange skælrørhatte har i lang tid været beskrevet som spiselige. Det er de også, men de er ikke helt ligeså gode som andre kendte spiselige rørhatte. Desuden har der gennem tiden været en del mennesker, som har oplevet en allergisk reaktion efter at have indtaget svampene. Du skal derfor altid starte med en lille smule af svampen for at om du selv får en allergisk reaktion. Selve effekten kan variere fra lidt maveonde til opkast, som er beskrevet hos enkelte, der har spist svampene. De allergiske reaktioner beskrives dog hyppigst hos skælrørhattene med rødlig/orange hatfarve. Skælrørhatte med brun hatfarve er ikke ligeså ofte beskrevet som synderen.

Se svampe ved birketræer i app’en

Alle svampene nævnt her kan findes i Shroomi app’en, som findes både til iOS and Android. Du kan downloade den ved at klikke på links herunder:

shroomi app
Kantareller

Kantareller

Nogle af de bedste spisesvampe

Se svampene
Rørhatte

Rørhatte

En god start for begyndere

Se svampene