Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close

Kan svampe lave fotosyntese?

Læs mere omkring svampes biologi og bliv klogere på deres liv

Svampe og fotosyntese mycelium

Svampe er ikke ligesom andre organismer i naturen. I denne artikel giver vi en kort introduktion til hvordan svampe lever. Du kan dog generelt lære meget om dette emne ved at købe bøger, som beskriver emnet ned til mindste detalje. For at svare på spørgsmålet klarer svampe sig faktisk helt uden fotosyntese. De behøver altså ikke energi fra solen for at klare sig ligesom alle planterne. Svampe er faktisk tættere beslægtet med dyr end de er med planter.

Hvordan klarer svampe sig uden fotosyntese?

Svampe gemmer faktisk mere end det blotte øje kan se. Faktisk lever størstedelen af en svamp under jorden, hvor den danner mycelium. Dette mycelium klarer sig ved at optage næring gennem jorden. Mycelium ligner ligesom på billedet en masse små hvide tråde, som vokser under jorden. Disse kan blive rigtig store og der er fundet nogle enkelte arter, hvor det samme mycelium dækker flere hektarer. Dette gør svampe til den største enkelte organisme, som vi har fundet på jorden indtil videre.

Hvorfor vokser selve svampen over jorden?

Svampe får alt hvad de behøver fra myceliet under jorden. Så man kan spørge sig selv hvorfor de behøver at danne frugtlegemet over jorden. Generelt kaldes selve svampen over jorden for frugtlegemet.

Frugtlegemet skabes på grund af svampens behov for reproduktion. De kan nemlig ikke sprede deres sporer under jorden. Ved at danne et frugtlegeme over jorden kan de lettere sprede deres sporer og dermed formere sig. På denne måde kan de få lov til at danne mycelium andre steder, hvor der så kan vokse nye svampe.

Lær mere om svampe

Her er nogle yderligere links, som du kan læse for at lære mere om svampe. De første to er links til sider her på Shroomi og det sidste link er til en meget velskrevet bog på dansk omkring mykologien. Dette er til dig, hvis du er virkelig interesseret i svampe og mykologi.

shroomi app
Kantareller

Kantareller

Nogle af de bedste spisesvampe

Se svampene
Rørhatte

Rørhatte

En god start for begyndere

Se svampene