Nogle af de bedste spisesvampe
Se svampene
Der er rigtig mange svampearter i Danmark. De fleste af dem er faktisk så små, at de ikke kan ses uden et mikroskop. Der er dog stadig rigtig mange større svampe, som du kan finde i skovene. Af disse er der både spiselige og giftige svampe.
Mange tror fejlagtigt, at Rød Fluesvamp er den mest giftige. Selvom den er giftig er den dog ikke ligeså slem som svampene på denne liste.
Her får du mere information om de giftige svampe og du kan blive klogere på hvordan du kan genkende dem i skoven.
Dette er Danmarks mest giftige svamp. Det er samtidig en af de mere almindelige svampe blandt disse meget giftige svampe. Du kan derfor sagtens støde på den, når du er på svampejagt.
Den er globalt set den svamp, som er ansvarlig for de fleste dødsfald. Generelt beskriver kilder, at halvdelen af hatten er nok til at slå et voksent menneske ihjel. Giften forsvinder desuden ikke ved tilberedning.
Du bør derfor gøre dig bekendt med denne svamp, når du skal på svampejagt i Danmark. Den kan bedst forveksles i de unge stadier med champignonfamilien og posesvampe. Gode kendetegn hos Grøn Fluesvamp inkluderer den grønne farve, ringen på stokken samt den knoldede stokbasis.
Denne svamp er også dødeligt giftig og er kendt i flere dele af verden som Destroying Angel, hvilket betyder den ødelæggende engel. Heller ikke her forsvinder giften efter opvarmning. Den er kendt for de meget flotte hvide farver.
Symptomerne på en forgiftning viser sig først efter adskillige timer og mange er derfor ikke opmærksomme på forgiftning. Giften går ind og ødelægger leveren og i nogle tilfælde vil den eneste chance for overlevelse derfor være en levertransplantation.
Gør dig selv bekendt med denne svamp, så du kan gå udenom den. På yngre stadier kan den en sjælden gang forveksles med svampe fra champignonfamilien.
Randbæltet Hjelmhat kendes i Danmark mest på grund af forvekslingsmuligheden med Foranderlig Skælhat. Denne forvekslingsmulighed skal man være meget opmærksom på, da Randbæltet Hjelmhat kan være dødeligt giftig.
Indtagelse kan give opkast og forårsage store leverskader, der muligvis kan betyde leversvigt. Dette har været med til at give svampen sit navn på engelsk – Funeral Bell, som betyder begravelsesklokken.
Denne svamp er en af de mere sjældne giftige svampe. Der er ikke registreret særlig mange fund i Danmark, men du kan godt risikere at støde på den. De registrerede fund fordeler sig i hele landet fordelt over svampesæsonen i efteråret.
Ligesom de andre svampe kan den være dødeligt giftig. Giften kan nemlig føre til nyresvigt. Forgiftninger er gennem de sidste mange år sket i forskellige lande i Europa og har i flere tilfælde ført til nyresvigt. Kilderne beskriver, at menneskene troede, at de havde fundet forskellige varianter af kantarel. Svampen har dog klare kendetegn, som adskiller den fra kantareller.
Det er dog stadig en god ide at gøre dig bekendt med kendetegnene, så du kan undgå at samle svampen.
Ægte Stenmorkel har en lidt anden historie end de andre svampe på listen. Den har faktisk tidligere været spist på tværs af hele Europa. Den bliver faktisk stadig spist i nogle enkelte andre lande. Man har dog lært mere omkring svampen og de giftstoffer, som den indeholder. Disse giftstoffer er meget farlige og forsvinder ikke helt ved tørring eller tilberedning. Man skal derfor på ingen måde eksperimentere med at spise denne svamp.
Giften varierer fra land til land og fra voksested til voksested. Giften vil dog altid være i svampen og den er skyld i mange dødsfald på tværs af Europa.
Den vokser i foråret og du skal derfor lære den at kende, hvis du er på jagt efter nogle af de andre gode spiselige morkler.
Udover de nævnte svampe er der flere andre giftige svampe i Danmark. Generelt er det en fordel at lære mange svampe at kende. Du skal have speciel opmærksomhed på forvekslingsmulighederne, hvis du samler svampe til spisning.
Med app’en Shroomi får du al information på din telefon, så du let kan tilgå den. Du kan hente den til både iOS her og Android her.
Nogle af de bedste spisesvampe
Se svampeneEn god start for begyndere
Se svampene