Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close

Sporeafkast for dine svampe

Vær sikker på hvilke svampe du har fundet

sporeafkast

Svampeverdenen gemmer på et utal af forskellige svampe. Alle dise svampe har et sporeafkast. Dette sporeafkast er resultatet af en kæmpe mængde af sporer fra svampen. De individuelle sporer er for små til at se med det blotte øje. Til dette skal du bruge et mikroskop. For at kunne se den enkelte svamps sporer, kan vi lave et afkast. Dette sporeafkast kan være med til at bestemme lignende svampe fra hinanden.

Sporeafkast for svampe med lameller

På disse svampe ligger sporerne på lamellernes overside. Der er flere materialer, som du kan anvende til at få sporeafkastet fra svampen. Start med at skære stokken af og læg derefter hatten med lamellerne nedad på hvidt papir, sølvpapir eller andet papir. Dryp herefter en lille bitte smule vand på svampen. Dette vil sætte den i gang med at udskille sine sporer. Sæt herefter et glas over hatten og vent i 2 – 24 timer. Tiden afhænger af hvor friske dine fund er. Meget friske svampe skal ikke lægge lige så længe for at afgive sine sporer.

Sporeafkast for svampe med porer

Hvis din svamp har en stok og er frisk, vil du kunne tage dit sporeafkast ligesom hos svampe med lameller. Hvis svampen er hård er det sværere at få et brugbart afkast. Dette kan eksempelvis være mange af de hårde poresvampe på træer i Danmark. Disse svampe kan leve rigtig længe før de producerer sporer. De kan desuden leve rigtig længe efter de har produceret deres sporer. Med disse svampe kan det være en fordel at vikle vådt papir eller avis rundt om dem og lade dem ligge i en nat. Næste dag kan du herefter lægge dem på papir og finde deres sporeafkast.

Sporeafkast for andre svampe

Der er rigtig mange andre former for svampe, som ikke har den mere kendte hatform. Dette inkluderer både morkler, støvbolde og mange flere. Disse kan bedst vurderes på en individuel basis. Du bør derfor slå svampene op her på siden eller i din svampebog, hvor du vil kunne læse mere om den enkelte svamp.

Held og lykke med svampejagten!

shroomi app
Kantareller

Kantareller

Nogle af de bedste spisesvampe

Se svampene
Rørhatte

Rørhatte

En god start for begyndere

Se svampene