Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close

Giftige rørhatte i Danmark

Lær at skelne mellem de giftige og de spiselige rørhatte

giftige rørhatte i danmark

Her på Shroomi kan du finde mange af de danske svampe. Det er dog primært de større svampe, som du vil kunne genkende i naturen. Nogle af de helt store hatsvampe i Danmark er rørhattene, som generelt bliver betegnet som et godt sted at starte for nye svampesamlere. Det er et godt sted at starte, da der er mange gode spisesvampe og få giftige rørhatte. Du skal dog aldrig gå ukritisk til din svampejagt og bestemt ikke, hvis du har i sinde at spise svampene. Det kræver typisk lang tid og mange gange i skoven før man er tryg ved at samle spisesvampe.

Du kan læse mere her omkring at komme i gang med din svampejagt:

De giftige rørhatte i Danmark

I Danmark findes der især to giftige rørhatte, som du skal være opmærksom på. Selvom nogle af de kendte spisesvamp har gode kendetegn kan man komme i tvivl, når man finder dem i skoven. Der er desuden rigtig mange forskellige faktorer, som spiller ind i forhold til svampenes udseende. For eksempel vil nogle svampe skifte farve, når det regner. Disse to rørhatte beholder dog typisk sine farver. Herunder kan du se de to rørhatte og læse mere omkring deres gift og forvekslinger med andre rørhatte i Danmark.

Satans Rørhat

Satans Roerhat

Satans Rørhat er blandt de giftige rørhatte i Danmark, men den er relativt sjælden i Danmark. Den er både giftig før og efter tilberedning, så det er vigtigt, at den ikke havner i køkkenet! Generelt er svampen en meget stor svamp, som kendes godt på de røde rørmundinger og den lyse hat.

Herunder kan du se et billede af en forvekslingsmulighed for Satans Rørhat. Til venstre kan du se den spiselige Punktstokket Indigo-Rørhat og til højre kan du se den giftige Satans Rørhat. Du kan her på billedet se den klare forskel mellem de to svampe, hvor Satans Rørhat har en lysere hat. Hvis du lærer dem lidt at kende vil du derfor relativt let kunne se forskel på dem. Læs mere om begge svampe her:

punktstokket indigo-rørhat satans rørhat forveksling

Djævle-Rørhat

Djævle-Rørhat

Djævle-Rørhat er ret tæt beslægtet til Satans Rørhat og du kan se lighederne mellem dem. Djævle-Rørhat er ligesom Satans Rørhat giftig og den er kædet sammen med meget kraftige mavesmerter. Den kendes bedst på sin rosa hatfarve og sine orange rørmundinger, som adskiller den fra andre rørhatte.

De mest åbenlyse forvekslinger er hos indigo-rørhattene og hos Satans Rørhat. Satans Rørhat har dog en lysere hat. Den kan bedst kendes fra indigo-rørhattene på deres kraftige blånen ved gennemskæring. Læs mere om Djævle-Rørhat her:

Der er selvfølgelig mange andre giftige svampe i naturen. Du kan se alle giftige svampe på siden ved at klikke på linket her:

Vær opmærksom på at rigtig mange svampe ikke er giftige, men bare uspiselige. De giftige svampe er dog specielt vigtige at kende, når du begynder din svampejagt.

shroomi app
Kantareller

Kantareller

Nogle af de bedste spisesvampe

Se svampene
Rørhatte

Rørhatte

En god start for begyndere

Se svampene