Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close

Hvilke svampe spiste vikingerne?

Læs mere om vikingerne og deres svampevaner

hvilke svampe spiste vikingerne

Der er rigtig mange fortællinger om svampe gennem historien. Mange lever i en eller anden udstrækning stadig i samfundet i dag. Svampe findes bredt i naturen og derfor har de altid været forbundet med at blive spist. En af de mere populære fortællinger er om vikingerne og deres svampespisning. Nogle kilder beretter om, at vikingerne brugte svampe som et rusmiddel. Nogle gange endda i sammenhæng med krigsførelse. Der er flere historier om såkaldte ‘berserkers’, som var meget vilde i krig, mens de var på svampe. Disse vikinger har været med til at definere ordet berserk.

Hvilke svampe spiste vikingerne?

Spids Nøgenhat er en af de mest kendte svampe i Danmark. Modsat andre er den ikke kendt for sin gode smag og spiselighed, men for sin effekt. Spids Nøgenhat indholder psilocybin i store mængder, som giver mennesker en rus. Nogle tror at denne svamp vokser sjældent, men rent faktisk er den helt almindelig i Danmark. Den er dog ulovlig at være i besiddelse af, så du skal ikke samle den.

spids nøgenhat vikinger spise

Denne giftige svamp er meget kendt for sine flotte farver. Der er dog flere fortællinger omkring vikinger og Rød Fluesvamp. Nogle kilder beretter omkring, at vikingerne brugte svampene til at få en rus. Selvom svampen ikke indeholder psilocybin kan man opleve en slags rus fra giftstofferne. Dette kan være i form af hallucinationer eller udmattelse fra opkast. I dag bruger ingen den dog til dette, da man er bekendt med svampens giftighed og dermed den store fare ved at indtage den.

rød fluesvamp vikinger spise

Vikingerne spiste altså svampe med stor sansynlighed. Både for at få føde, men samtidig for at få en rus. De to nævnte svampe er med stor sandsynlighed blevet spist af vikingerne, men kilderne beretter generelt om forskellige historier med svampe fra vikingetiden.

shroomi app
Kantareller

Kantareller

Nogle af de bedste spisesvampe

Se svampene
Rørhatte

Rørhatte

En god start for begyndere

Se svampene