Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close

Svampe med tykke stokke

Læs mere om nogle af de større svampe i Danmark

Svampe med tykke stokke

Der er rigtig mange forskellige svampe i den danske natur. De har desuden mange forskellige former og størrelser. Det er faktisk ikke alle svampe, som har en stok. Nogle består udelukkende af et frugtlegeme. Andre svampe har en stok, som er gemt godt væk under svampen eller er meget lille. Her i artiklen får du nogle af svampene med tykke stokke.

Om stokken er tyk er jo en relativ betragtning. Vores liste indeholder derfor ikke alle svampene med tyk stok og det er blot vores egen vurdering. Desuden indeholder listen primært nogle af de mere almindelige svampe med tykke stokke.

Liste over svampe med tykke stokke

Her får du lidt flere detaljer om de enkelte svampe i listen. Så kan du klikke ind på hver enkelt svamp eller svampefamilie og læse mere omkring de gode kendetegn. Det gælder for flere af svampene, at størrelsen på svampen og tykkelsen på stokken er en del af deres gode kendetegn.

Detaljer omkring svampene

Nogle af de mest åbenlyse svampe med tykke stokke finder du i rørhatfamilien. De udgør derfor en stor del af listen.

Karl Johan

Karl Johan er en af de mest kendte spisesvampe i Danmark. Den er mest kendt for sin gode smag og dermed sin status som en god spisesvamp. Det er dog samtidig en af de større svampe i den danske natur og nogle ældre eksemplarer kan være meget store. Det samme gælder for stokken, som kan bliver op til 20 cm høj og mange cm tyk.

Punktstokket Indigo-Rørhat

Punktstokket Indigo-Rørhat er en af de andre gode spisesvampe blandt rørhattene i Danmark. Hvis du klikker dig ind på siden med svampen kan du meget let se hvordan nogle eksemplarer udvikler meget tykke stokke. Det sker dog ikke hos alle eksemplarer og du skal være opmærksom på eksemplarer med tyndere stok.

Netstokket Indigo-Rørhat

Netstokket Indigo-Rørhat er en god spisesvamp ligesom mange andre i rørhatfamilien. Her ses der også tydeligt, at nogle eksemplarer udvikler en tyk stok. Den kan ofte være tykkere mod basis af svampen.

Brunstokket Rørhat

Endnu en af de gode spisesvampe i rørhatfamilien, som er ganske almindelig at finde i de danske skove. Den kan ligeledes få en ganske tyk stok. Specielt hos nogle af de ældre svampe i skoven.

Galderørhat

En af forvekslingerne blandt Karl Johan. Den er dog altid let at skelne fra Karl Johan på grund af den kraftige bitre smag. Ligesom Karl Johan kan den have en ganske tyk stok.

Skønfodet Rørhat

En af de mindre kendte rørhatte. Den findes ikke helt ligeså ofte, som nogle af de kendte svampe i familien. Den har dog lignende karakteristika og kan have en ganske tyk stok.

Sværtende Skørhat

Dette er en skørhat og ikke en rørhat ligesom de tidligere svampe. Denne svamp er meget almindelig i skovene og mange har stødt på den. Man kan endda finde gamle tørrede eksemplarer i skoven selv efter svampesæsonen er ovre. Denne skørhat kan vokse sig meget stor og bliver meget tydelig i skovbunden. Det samme gælder for stokken, som kan blive meget tyk.

Skælrørhatte (Brun, Orange, Aspe mm.)

Denne gruppe af svampe kommer i lidt forskellige afskygninger. De har dog alle skæl på stokken, som har været med til at give dem deres navn. De har typisk ikke ligeså tykke stokke som nogle af de andre rørhatte. De kan dog stadig godt findes med en god tykkelse hos stokken.

Sortfiltet Viftesvamp (i nogle tilfælde)

Dette er en af de store svampe i skoven, som ikke alle kender. Den kommer i lidt forskellige varianter og nogle har ikke en særlig tydelig stok. Andre eksemplarer har dog en tyk stok, som kan være kort.

Ægte Stenmorkel

I forårssæsonen er der normalt ikke så mange svampe. Der er dog stadig nogle enkelte. En af dem er Ægte Stenmorkel, som en gang imellem kan have en tyk stok. Det er dog langt fra altid. Desuden skal du blot observere denne svamp, da den er meget giftig!

Champignonfamilien

Når svampesæsonen går i gang kommer der tit champignon på græsplaner rundt omkring i landet. Der er mange forskellige svampe i denne familie. Nogle af dem kan dog blive rigtig store. Det gælder både deres hatstørrelse og tykkelsen på deres stok.

Find svampene med tykke stokke

Den bedste måde at finde nogle af de store spiselige svampe er ved at gå på svampejagt i sensommeren eller efteråret. Vi har udviklet en app, som giver dig alle svampene herinde på din telefon. Desuden er de meget lette at søge efter.

shroomi app
Kantareller

Kantareller

Nogle af de bedste spisesvampe

Se svampene
Rørhatte

Rørhatte

En god start for begyndere

Se svampene