Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close

Svampe med mug – Må du spise dem?

Få information og gode råd

Svampe med mug

Der er stor forskel på svampe i naturen. Mange arter har en kraftig vækst og kan vokse op i løbet af nogle få dage. Det betyder også, at man kan møde svampe på forskellige tider i deres livscyklus. Du kan også møde svampe med mug. Her i artiklen får du mere information omkring de mugne svampe.

Kan man spise svampe med mug?

Det korte svar er, at du ikke skal spise svampe med mug. På nogle madvarer fortælles det, at du kan fjerne de dele med mug og spise resten. Det kan dog ikke anbefales med svampe. En generel regel omkring madvarer og svampe er, at hvis du er i tvivl skal du ikke spise dem.

Svampe med mug i naturen

Der er mange forskellige slags mug, ligesom der er mange forskellige slags svampe. Svampene i naturen kan blive angrebet af mange ting. Du kan eksempelvis finde svampen Nissenål, som typisk angriber skælrørhatte og fluesvampe. Her vil du dog kunne se en tydelig vækst på svampen, som indikerer, at den ikke skal samles.

På billedet herunder kan du se en svamp, som er angrebet kraftigt af mug. Dette er et tydeligt tegn på, at du ikke skal samle den. Nogle gange vil du også støde på svampe i skoven, som er fuldstændig hvide af skimmel. Du kan altså ikke engang se hvilken svamp der er tale om. Her skal du også bare lade dem stå og beundre synet.

gamle-svampe-med-mug
Billede af Adrian Sampson

Skimmelsvamp hos rørhatte

En anden af de mere almindelige angreb er hos de store rørhatte som Karl Johan (Spiselig Rørhat). De er rigtig ofte blevet spist af larver og andre dyr. Her skærer mange de angrebne steder væk og spiser resten af svampen, hvis den ellers er fin og fast.

Karl Johan og andre rørhatte kan dog også være angrebet af skimmelsvamp. Her er der lidt delte meninger omkring hvordan man skal forholde sig. Skimmelsvamp viser sig tit som små gule pletter på svampens stok.

Hvis flere dele af svampen er ramt af skimmelsvampen skal du kassere svampen! Hvis der kun er en enkelt lille prik på svampen og den ellers ser sund ud, er det op til dig selv at vurdere om du vil løbe en risiko. Nogle mener det er helt fint at spise svampen mens andre mener, at det kan have bredt sig mere selvom du ikke kan se det med det blotte øje.

Svampe med mug i køkkenet

Det er ikke kun i naturen, at svampe kan blive mugne. Det kan også ske i dit eget køkken. Her gælder dog de samme regler. Hvis du er i tvivl om hvorvidt de kan spises, skal du smide dem ud. Sørg derfor med at holde øje med svampene i køleskabet løbende, så de ikke ligepludselig bliver dårlige.

Download vores app

I vores app får du mere end detaljer og gode billeder omkring 250 forskellige svampe. Du får også information og tips til alle aspekter omkring svampejagt. Dette inkluderer gode råd, typiske forvekslinger, opskrifter og meget mere. Du kan finde Shroomi her:

shroomi app
Kantareller

Kantareller

Nogle af de bedste spisesvampe

Se svampene
Rørhatte

Rørhatte

En god start for begyndere

Se svampene