Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close

Svampeforgiftning – Hvad gør giften? 🍄

Læs mere om de farlige svampe i Danmark og deres virkning

svampeforgiftning

Først og fremmest er her nummeret på giftlinien: 82 12 12 12. Tag kontakt, hvis du har mistanke om forgiftning. Husk altid at tage dine forholdsregler med svampejagt. Dette gælder specielt, hvis du går efter spisesvampe. Du skal altid identificere dine svampe med 100% sikkerhed. Her i artiklen får du mere information omkring svampeforgiftning og effekterne.

Generelt er der meget stor forskel på svampeforgiftninger. Nogle svampe er dødelige og disse har en meget kraftig gift. Andre har derimod mere milde effekter. Her får du beskrivelser af symptomer ved forgiftning hos en række svampe i den danske natur. Du bør lære de meget giftige svampe at kende, så du altid kan undgå dem i naturen.

Symptomer ved forgiftning af Rød Fluesvamp

Rød Fluesvamp

Selvom Rød Fluesvamp er en af de mest kendte giftige svampe er det ikke den mest giftige i Danmark. De fleste kilder rapporterer ikke om dødsfald relateret til indtagelse af svampen. Nogle kilder rapporterer derimod, at svampen har været brugt som rusmiddel i bestemte kulturer.

Symptomerne ved indtagelse er mange. Kilder rapporterer, at virkninger starter mellem 30 minutter og 2 timer efter indtagelse. Milde symptomer inkluderer svimmelhed, forvirring og træthed. De mere kraftige symptomer inkluderer maveproblemer, opkast, diarre og anfald.

Her kan du læse mere omkring Rød Fluesvamp.

Symptomer ved forgiftning af Grøn Fluesvamp

Grøn Fluesvamp

Grøn Fluesvamp har været skyld i flere dødsfald globalt set. Det er en utrolig giftig svamp og du bør bestemt lære den at kende, da den vokser i store dele af Danmark.

Symptomerne kommer efter en periode, hvorefter mavesmerter/diarre, anfald og koma muligvis følger. Den forårsager stor skade på leveren og nuværende behandling inkluderer levertransplantation. Forgiftningen kan ultimativt resultere i et dødsfald.

Her kan du læse mere omkring Grøn Fluesvamp.

Symptomer ved forgiftning af Snehvid Fluesvamp

Snehvid-Fluesvamp

En dødeligt giftig svamp, som man skal lære at kende for at undgå den. Unge eksemplarer kan desuden forveksles med en række andre danske svampe.

Kilder beskriver, at symptomerne starter efter mellem 5 og 12 timer. Disse inkluderer kvalme, diarre og mavesmerter. Disse kan godt blive svagere, men giften virker stadig. Herefter forårsager giften lever- og nyreskade. Hvis det ikke behandles vil det med stor sandsynlighed resultere i koma og endeligt døden.

Her kan du læse mere omkring Snehvid Fluesvamp. Effekterne af giften beskrives desuden godt på denne engelske hjemmeside: First-Nature.

Andre svampe der kan give svampeforgiftning

De nævnte svampe er ikke de eneste, som man skal være opmærksomme på. Der er andre svampe, som kan forårsage dødelig svampeforgiftning. Du bør derfor også gøre dig bekendt med dem. Randbæltet Hjelmhat, Puklet Giftslørhat og Ægte Stenmorkel er også dødeligt giftige.

Dette konkluderer artiklen omkring svampeforgiftning. Husk altid at tjekke flere kilder, når du identificerer dine fund fra naturen. Hold dig til de mest kendte spisesvampe medmindre du har bred erfaring.

God svampejagt!

shroomi app
Kantareller

Kantareller

Nogle af de bedste spisesvampe

Se svampene
Rørhatte

Rørhatte

En god start for begyndere

Se svampene