Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Velsmagende Mælkehat

Velsmagende Mælkehat

Lactarius deliciosus

  • Kategori:

  • Skørhatfamilien

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Forvekslinger

  • Forvekslinger

Gode kendetegn hos Velsmagende Mælkehat

August-oktober – Under fyrretræer – Hat 4-14 cm

Orangerød med orangerød mælkesaft.

Om svampen

Velsmagende mælkehat er almindelig i Danmark og er spiselig. Det er en god spisesvamp. Generelt smager de yngre eksemplarer bedst. Det menes at være en af de første svampe, som blev afbilledet i kunst.

Nogle mener dog, at der findes mange bedre spiselige mælkehatte. En god måde at bruge svampen på er, at skære den i strimler og stege den sammen med en bøf. Andre gode opskrifter inkluderer at marinere dem eller stege dem i smør eller fløde sammen med hvidløg.

Svampens struktur

Svampen har en gulerodsorange eller orangerød hat og er først hvælvet med indbøjet rand, sidenhen fladere og tragtformet. Den er tør at føle på, men kan blive klæbrig i fugtigt vejr.

Lamellerne er tætte, tilvoksede og har samme farve som hatten. De kan dog være i en lidt klarere tone. Med alderen farves de grønne.

Stokken hos Velsmagende Mælkehat er lysere og først massiv, men bliver senere hul. Har en mere rødliggul farve. Den føles glat og tør.

Lugt og smag

Kødet smager svagt krydret og er fast, men bliver senere sprødt hos ældre eksemplarer. Lugter svagt frugtagtigt.

Vækst

Velsmagende Mælkehat findes på kalkholdig grund og det bedste voksested er i unge granplantager i september. Den kan ellers gerne findes i udkanten af plantager nær vejkanter, hvor den optræde i store numre.

Den kan findes i store numre i flere dele af Europa. Desuden kan den findes i både Nordamerika og Australien, hvor det menes den er bragt til fra Europa.

Forvekslinger

Den kan forveksles med andre orangemælkede mælkehatte, men hvis man ser den røde mælkesaft eller det grønne farvespil kan man være sikker på det er en Velsmagende Mælkehat. De andre orangemælkede mælkehatte er alle spiselige.

Læs mere om svampen:

Lactarius_deliciosus

Flere billeder
Velsmagende Mælkehat Velsmagende mælkehat2
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe