Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Gran-Mælkehat

Gran-Mælkehat

Lactarius deterrimus

  • Kategori:

  • Skørhatfamilien

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Forvekslinger

  • Forvekslinger

Gode Kendetegn hos Gran-Mælkehat

August-november – Unge granbevoksninger langs veje  – Hat 5-10 cm

Orange hat og grønne pletter

Om Svampen

Gran-Mælkehat er meget almindelig i Danmark og vokser ofte i unge granbevoksninger i store grupper. Det er en god spisesvamp, men er meget ofte angrebet af larver. Dette er især tidligt på sæsonen. En anden sjov ting ved svampen er at man efter indtagelse kan opleve, at urinen farves rød.

Svampens Struktur

Hatten bliver op til 10 cm stor og er helt orange hos unge eksemplarer. Senere får den dog mere eller mindre grønne pletter. Den grønne farve kan optræde i zoner. Hatten er glat,med indbøjet rand og en nedtrykt midte. Lamellerne er ligesom svampen orange, men farves ligeledes grønne hos ældre eksemplarer. Stokken er orange og bliver ligesom de andre dele mere grøn med alderen. Den er glat og bliver mellem 2 og 7 cm høj. Den er hul og skør. Kødet er fast og orange tæt ved hathuden. Den har orange mælkesaft

Lugt og Smag

Gran-Mælkehat har en svag lugt af rå gulerod. Den smager godt og mildt.

Vækst

Den kan vokse i al slags jord, men kun under gran, hvilket er en af de karakteristika man kan skelne den på fra sine forvekslinger. Den vokser især i unge granbevoksninger og ofte i meget store antal. Jo ældre plantagen er jo færre Gran-Mælkehat finder man.

Forvekslinger

Der er enkelte typiske forvekslinger for Gran-Mælkehat. De mest normale er Velsmagende Mælkehat og Tvefarvet Mælkehat. Alle forvekslingsmuligheder er dog fortræffelige spisesvampe og et godt kendetegn er den orange mælkesaft. Ingen lignende større svampe har denne farve mælkesaft. Man skal dog stadig sikre sig den ikke er angrebet af diverse dyr før man samler den.

Læs mere om Gran-Mælkehat:

Lactarius_deterrimus

Flere billeder
Gran-Mælkehat Gran-Mælkehat3
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe