Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Djævle-Rørhat

Djævle-Rørhat

Rubroboletus legaliae

  • Kategori:

  • Rørhatfamilien

  • Status:

  • Giftig
  • Giftig

  • Sted:

  • Løvskov
  • Løvskov


Gode kendetegn hos Djævle-Rørhat

Juli-oktober – Bøgeskov – Hat 5-14 cm

Rosa hatfarve og orange rørmundinger.

Om svampen

Djævle-Rørhat er sjælden i Danmark og er relateret til Satans-Rørhat. Den er giftig og er specielt giftig, hvis den spises rå. Symptomerne er beskrevet som kraftige mavesmerter.

På engelsk kendes svampen mest gennem sit videnskabelige navn – Rubroboletus legaliae. Den har tidligere haft navnene – Boletus splendidusB. satanoides, og B. legaliae.

Svampens struktur

Hatten starter som hvid, men bliver senere mat grå. Den bliver op til 12 cm bred og starter som konveks, men flader senere ud. Hos ældre eksemplarer opnår den sin rosa farve. Den har den et orange net på stokken og moderat blånende kød ved gennemskæring.

Stokken er cylindrisk eller større ved basis. Tæt ved hatten har den en lys eller mørk orange farve, som er dækket af et rødt mønster. Den røde farve bliver ved længere mod basis. Stokken bliver blå, når den beskadiges.

Lugt og smag

Du skal ikke smage på svampen, da den er giftig. Lugten er mild hos unge eksemplarer, men kan være meget ubehagelig hos ældre eksemplarer.

Voksested og sæson

Djævle-Rørhat vokser ofte på leret eller kalkholdig bund. Generelt er det en sjælden svamp i Nordeuropa og Danmark, så du vil ofte finde de andre svampe i familien. I Sydeuropa er den mere udbredt.

Forvekslinger

Den kan kendes fra indigo-rørhattene på deres kraftige blånende kød ved gennemskæring. Den kan kendes fra Satans Rørhat på hatten og lugten, hvor Satans-Rørhat har en meget blegere hat uden rosa farve og en kvalmende lugt.

Credit for billeder frigivet under CC BY 3.

Billede 1: Xth-Floor

Billede 2: Xth-Floor

Flere billeder
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe