Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
papegøje-vokshat

Papegøje-Vokshat

Gliophorus psittacinus

  • Kategori:

  • Hygrophoraceae

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Sted:

  • Græs
  • Græs

  • Forvekslinger

  • Forvekslinger
Vokshatte

Gode kendetegn hos Papegøje-Vokshat

Maj-november – Græs – Hat 0,5 – 2,5 cm

Lille vokshat med flotte farver

Om svampen

Papegøje-Vokshat er almindelig i Danmark og er spiselig. Det er dog ikke en af de gode spisesvampe i Danmark og der er derfor ikke mange, som samler den til madlavningen. Svampen er mest kendt for sine flotte farver, som kendetegner flere vokshatte. Du kan derfor med fordel tage billeder af svampen og lade den stå i naturen.

Svampens struktur

Hatten bliver op til 2,5 cm bred og starter som en halvkugle, men flader ud med alderen. Hos ældre eksemplarer kan den være helt flad. Den kan variere meget i farverne, men optræder ofte med en mørkegrøn hat hos unge svampe. Den begynder dog at skifte farve til en mere gul/orange, som starter fra hatmidten. Som det sidste billede viser kan den ligeledes have en lidt lysere hatrand hos ældre svampe.

Lamellerne er tætte og sidder fast på stokken. De starter som regel med at være lysegrønne og bliver senere gule. De kan dog forekomme orange mens de er på vej til at blive gule.

Stokken bliver op til 4 cm høj og 3 mm tyk. Den er lige stor ved basis og tæt ved hatten. Den er typisk slimet og har en grønlig farve hos unge svampe, som senere bliver gul/orange.

Kødet er hvidligt og tyndt.

Sporekast er hvidt.

Lugt og smag

Svampen har ingen udpræget lugt, men den kan virke lettere rådden. Smagen beskrives som værende lettere syrlig.

Vækst

Svampen er udbredt i Danmark og vokser i hele landet. Den bliver typisk fundet langs veje i græs eller i græsområder tæt ved vandet.

Den er desuden almindelig i store dele af Europa, så du vil kunne møde den i mange andre lande.

Forvekslinger

Der kan optræde mange forskellige varianter af Papegøje-Vokshat, men der er enkelte kendetegn, som ofte optræder. Specielt på stokken vil man ofte kunne se de grønne farver, som er et godt kendetegn. Generelt er de kraftige farver et godt kendetegn hos vokshatte. De tidligere stadier med de kraftigere grønne farver gør den meget let at bestemme. Det bliver dog sværere med alderen, når svampen bliver gul. Her kan den forveksles med flere andre svampe.

Du kan se alle vokshatte her: Vokshatte.

Læs mere om Papegøje-Vokshat:

Gliophorus_psittacinus

Credit for billeder frigivet under CC BY 3.

Billede 1: Rosemary Winnall

Billede 2: Ak ccm

Billede 3: Ak ccm

Flere billeder
Papegøje-Vokshat Papegøje-Vokshat
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe