Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close

Rørhattenøglen til at bestemme dine rørhatte

Prøv vores digitale version af rørhattenøglen

Rørhattenøglen

Her hos Shroomi forsøger vi altid at give den bedste mulighed for bestemmelse af svampe. Vi gik derfor i gang med at digitalisere rørhattenøglen, så du har mulighed for at bruge nøglen fra nettet. Her i artiklen beskriver vi de enkelte funktioner og linker til siden.

Hvordan virker rørhattenøglen?

Nøglen virker ved at der bliver stillet en række spørgsmål, som guider dig gennem bestemmelsesprocessen. Som eksempel kan det første spørgsmål bruges, hvor der bliver spurgt til hvilken farve rørmundigerne har på svampen. Den ene valgmulighed viser her en beskrivelse, som du kan holde op mod din svamp. I dette tilfælde kan der vælges enten røde/orange rørmundinger eller hvide/gule rørmundinger. I hele processen vil du aldrig blive præsentere for mere end to valgmuligheder. Dette sikrer, at valget bliver så simpelt som muligt. Samtidig er spørgsmålene simple nok til, at du hurtigt kan tjekke din svamp for karakteristika i beskrivelserne.

Er alle rørhatte med?

Der er rigtig mange rørhatte inkluderet i nøglen. Med stor sansynlighed finder du ikke svampe, som ikke findes i nøglen. I hvert fald hvis du går på jagt i Danmark. Rørhatte med tydelige kendetegn vil være vist først, mens de sværere rørhatte at bestemme vil blive vist efter en længere række spørgsmål omkring deres kendetegn. I nogle tilfælde er sporerne brugt som et vigtigt kendetegn, hvilket kræver et mikroskob for at undersøge. Det er dog kun i de færreste spørgsmål, da rørhattenøglen er ment som et redskab til alle svampesamlere. Du bør derfor kunne gå til nøglen uden redskaber. Det kan dog være en fordel at notere voksestedet, da både træerne og jorden har meget at sige for bestemmelsen af svampene.

Vi forsøger desuden altid at forbedre vores arbejde, så enhver feedback på projektet er meget velkommen.

Besøg siden med nøglen her.

Rørhattenøglen her er kun det første skridt. Vi arbejder på at digitalisere alle nøglerne, så I får de bedste værktøjer til svampebestemmelse lige ved hånden. I den næste tid vil fokus komme til at være på nøglen for Fluesvampfamilien.