Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Foranderlig Skælhat

Foranderlig Skælhat

Kuehneromyces mutabilis

  • Kategori:

  • Bredbladfamilien

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Sted:

  • Løvskov
  • Løvskov

  • Forvekslinger

  • Forvekslinger

Gode kendetegn hos Foranderlig Skælhat

Maj-december – Træstubbe og træer – Hat 3-6 cm

Gulligt og brun i zoner og brune sporer.

Om svampen

Foranderlig Skælhat er almindelig i Danmark og spiselig. Den er kendt for at skifte farve alt afhængig af vejret. Mange mener at det er en ret god spisesvamp, men det er ikke mange opskrifter man kan finde med svampen.

Svampens struktur

Hatten er først hvælvet, men bliver senere flad. Den har ofte en lille pukkel. Helt unge hatte har blegt brune skæl, men falder af når svampen bliver ældre. Farven er gulbrun til kanelbrun, men har farverne i zoner over hele hatten. Når svampen er fugtig bliver disse zoner bredere. I tørt vejr er hattene tørre.

Lamellerne er tætte, tynde og er først brunlige, men de bliver senere mere kanelbrune af sporene.

Stokken er tynd, sej og hul som gammel. Den kan blive op til 8 cm høj og har en mere gulbrunlig farve. Desuden har den en hudagtig ring der kan blive farvet af sporene. Denne ring forsvinder dog ofte på ældre svampe.

Kødet er blødt og tyndt. Det er sejt i stokken og mere blødt i hatten. Blegbrun farve.

Lugt og smag

Svampen har ingen udpræget lugt eller smag.

Vækst

Foranderlig Skælhat vokser bedst på stubber af løvtræ i oktober måned. Man kan møde svampen så tidligt som maj. Den vokser i knipper på stubberne og de kan være meget store og kan udgøres af flere etager af svampen. De ældste svampe er de øverste.

Svampen findes ikke kun i Europa, men ligeledes i Nordamerika og Australien, hvor den vokser hyppigti store knipper.

Forveksling

Foranderlig Skælhat er ikke altid lige let at kende da den skifter farve afhængig af vejret. Kendetegnene er klare nok og man har altid mange eksemplarer at bedømme svampen ud fra. Mest åbenlys er forveksling med Svovlhatte, der ligeledes gror i knipper på stubbe. Disse har dog en klarere gul farve og der er ingen skæl på stokken. Svovlhatte bliver også hurtigt mørke af deres sporer.

Den eneste farlige dobbeltgænger er Randbæltet Hjelmhat, som er meget giftig. Den har zoner på hatten ligesom Foranderlig Skælhat, men har en betydeligt mere mat brun og ingen gul tone. Knipperne har heller ikke samme størrelse, da Randbæltet Hjelmhat tit kun danner 4-5 svampe.

Her på billedet nedenunder viser vi de to svampe ved siden af hinanden. Til venstre kan du se Foranderlig Skælhat, mens du kan se Randbæltet Hjelmhat til højre. På billdet her kan man godt se forskel på farverne og de mange eksemplarer i knippen hos Foranderlig Skælhat. Vær dog opmærksom på at farvene kan skifte afhængig af vejret.

foranderlig skælhat randbæltet hjelmhat forveksling

Flere billeder
Foranderlig Skælhat Foranderlig Skælhat
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe