Nogle af de bedste spisesvampe
Se svampene
Danmark har rigtig mange forskellige svampe. Der er både svampe som vokser på jorden og svampe der vokser på træer. Selvom nogle af de mest kendte svampe i Danmark vokser på jorden kan du sagtens finde flotte svampe på træerne. I denne lille guide får du beskrivelser af nogle af de mere kendte svampe, som vokser på træerne rundt omkring i landet. Så har du bedre mulighed for at finde dem på din egen svampejagt. Specielt i denne sommer har der mest været svampe at finde på træerne. På grund af det tørre vejr har det nemlig ikke været muligt for mange af de andre svampe at gro.
Der er rigtig mange forskellige spiselige svampe på træer. De kan være lettere at spotte end mange af svampe på skovbunden, som kan være gemt under blade eller små grene. Specielt de mindre spisesvampe på jorden som Trompetsvamp og Tragt-Kantarel kan være svære at se på grund af deres størrelse. Herunder får du korte beskrivelser af hver svamp og et link, så du kan læse mere om svampene. Desuden er der beskrivelser af god tilberedning af de enkelte svampe, så du let kan bruge dem i din madlavning. Du skal dog altid være helt sikker i din sag før du bruger en svamp fra naturen i din madlavning. Svampe der vokser på træer har dog generelt ikke mange giftige forvekslingsmuligheder. De mest giftige svampe i Danmark vokser på skovbunden. En anden god ting ved svampe på træer er, at de lettere kan findes i bynære miljøer såsom parker eller lignende.
Skællet Stilkporesvamp er en af de mindre brugte spisesvampe i Danmark. Det er ikke en af de bedste, men den kan sagtens bruges i køkkenet, hvis man tilbereder den rigtigt. Du skal sørge for at gå efter de unge eksemplarer, da ældre er meget seje. Når du tilbereder den skal du skære den i tynde skiver og stege den på panden.
Svovlporesvamp er vokset i popularitet som spisesvamp de sidste par år i Danmark. Den bliver på engelsk kaldt chicken of the woods på grund af ligheden med kylling i konsistensen. På samme måde som andre svampe er de unge eksemplarer de bedste at spise og du kan tilberede dem på flere forskellige måder. En af de gode er at panere svampen på panden i smør.
Almindelig Østershat er en af de mest populære svampe at finde på træer. Det er en rigtig god spisesvamp og mange kender den blandt andet fra supermarkedet, hvor man købe den. Den er lettere at gro kommercielt og den er derfor let at købe. Du kan finde den hele året, men det er en af de gode spisesvampe at gå efter i de koldere måneder, hvor der ikke vokser mange andre svampe. Den kan tilberedes på mange forskellige måder og er derfor lidt bedre at bruge i køkkenet end nogle af de andre svampe på træer. Du kan kigge på opskriftssiden og finde gode opskrifter: Opskrifter.
Sommer-Østershat er ligesom Almindelig Østershat en rigtig fin spisesvamp. Du kan finde den i højsæsonen for svampe og den er rigtig lækker at bruge i madlavningen. Alle opskrifter med Almindelig Østershat kan du fint bruge Sommer-Østershat til.
Judasøre er spiselig, men det er ikke en af de bedste spisesvampe. Den er relativt let at finde i de koldere måneder, hvor der ikke er mange andre svampe at gå efter. Du kan finde den på hyld, hvilket er et rigtig godt kendetegn.
Kæmpeporesvamp er ikke en af de bedste spisesvampe, men den er spiselig som ung. Den kan se meget forskellig ud alt afhængig af frugtlegemets alder. Hvis du skal bruge den til spisning, skal du tag unge og bløde stykker. Den bliver nemlig hurtigt stor og sej. Generelt kan den danne et af de største frugtlegemer i Danmark.
Der er selvfølgelig også mange uspiselige svampe der vokser på træer i Danmark. Her får du en liste over nogle af disse svampe. Der er dog rigtig mange forskellige poresvampe og her vises kun et udsnit af nogle af dem. Du kan se poresvampe her: Poresvampe.
Birkeporesvamp er en af de mere karakteristiske svampe der vokser på træer. Den vokser på birk, hvor dan danner et fint hvidt frugtlegeme. Som ung er den typisk lidt blødere, men den bliver hårdere med alderen.
Broget Læderporesvamp er en flot svamp, men den er uspiselig. Den er ret almindelig og kan findes i det meste af Danmark. Du kan eventuelt tage et eksemplar med hjem og bruge til udsmykning, men ellers kan du nøjes med at tage nogle flotte billeder af svampen.
Bæltet Læderporesvamp er ligesom Broget Læderporesvamp meget flot, men ikke spiselig. Du kan derfor bruge den til udsmykning, men ellers har den ingen anvendelse. Du kan derfor blot nyde svampen på din tur i skoven.
Ege-Labyrintsvamp er en flot svamp, som du kan se på billedet. Dette er dog et nærbillede. Bevæger du dig lidt længere væk vil du kunne se den mere brunlig/grålige top hos ældre eksemplarer. De er kun helt hvide som unge svampe.
Du kan generelt lave rigtig lækker mad med alle dine spiselige svampe. Du kan altid lave en af de kendte klassikere såsom svampetoast, svampesauce eller risotto. De er kendte fordi svampe går rigtig godt til opskrifterne og giver en meget dyb smag.
Når du er færdig med dem vil jeg bestemt anbefale dig at kaste dig over nye opskrifter. Afhængig af hvilken svampe du har fundet er der rig mulighed for at udforske andre opskrifter. De første gange du skal spise svampe fra skoven skal du dog huske altid kun at smage en smule ad gangen. På den måder kan du sikre dig, at du ikke har en allergisk reaktion til en almindelig spisesvamp.
Her en list over gode opskrifter med svampe der vokser på træer:
Du kan altid følge med herinde på Shroomi, hvor der løbende bliver udgivet nye opskrifter med svampene. I løbet af det næste år
Du kan i øvrigt downloade min nye app Shroomi, som giver dig alle svampe og mange forskellige opskrifter med svampe. Her kan du se alle svampen, som vokser på træer. Download den her:
Nogle af de bedste spisesvampe
Se svampeneEn god start for begyndere
Se svampene