Hætte-Morkel

Hætte-Morkel

Morchella semilibera

  • Kategori:

  • Morkelfamilien

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Sted:

  • Løvskov
  • Løvskov

  • Sted:

  • Græs
  • Græs


Gode kendetegn hos Hætte-Morkel

April-maj – Løvskov – Stok 6-12 cm

Brun uregelmæssigt snoet hætte og flødefarvet stok.

Om svampen

Hætte-Morkel er relativt almindelig i Danmark og er en god spisesvamp. Et godt råd er altid at tilberede svampen grundigt. Den kan ligesom Spiselig Morkel blandt andet bruges til at lave en morkelsovs, men den har dog ikke helt samme smag. Den kan ligeledes tørres og bruges senere i madlavningen. Når de tørre svampe skal bruges blødes de op i vand.

Svampen er sjældent angrebet af insekter, men stokken kan huse enkelte, da det er et godt gemmested. Før tilberedning anbefales det at skære svampen over og tjekke den efter for insekter.

Svampens struktur

Morkelfamilien ligner ikke andre svampefamilier. De har en stok som andre svampe, men har ingen hat. De har derimod en karakteristisk hætte. Hos Hætte-Morkel er hætten mørkebrun, men bliver senere lysere brun. Først er hættekamrene små, men disse bliver sidenhen større når eksemplaret bliver mere modent. Den uregelmæssige hat er kun hæftet til svampen i spidsen, hvilket gør den nedre rand fri fra stokken.

Stokken kan blive op til 12 cm høj og er flødefarvet til lysebrun.

Ved gennemskæring ses det at stokken er hul og kødet er blegt.

Lugt og smag

Svampen har ingen udpræget smag og en svag behagelig duft.

Vækst

Hætte-Morkel træffes bedst i løvskov i maj, men findes generelt om foråret. Den træffes på næringsrig jord. Dette kan være både kalkjord, ler, og muldbund. Den findes typisk på steder med menneskelig aktivitet som eksempelvis i haver, på kirkegårde og i parker.

Forvekslinger

Både Hætte-Morkel og Spiselig Morkel kan forveksles med stenmorkler, som indeholder giftstof. Forskellen ligger i, at stenmorkler har en mere hjerneagtig hætte, hvor Spiselig Morkel og Hætte-Morkel har en udpræget bikage form. Man bør ikke tage chancen med morkler med mindre man kan identificere disse kendetegn. En anden kendt forvekslingsmulighed er Kegle-Morkel. Den er spiselig, men findes dog sjældent. Dens rand er derimod ikke fri fra stokken.

Læs mere om Hætte-Morkel:

Morchella_semilibera

Credit for billeder frigivet under CC BY 3.

Billede 1: Dan Molter

Billede 2: Jay Sturner

Flere billeder
Hætte-Morkel2 Hætte-Morkel
shroomi app

Seneste opskrifter med Hætte-Morkel

Seneste opskrifter med alle svampe