Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Spiselig Morkel

Spiselig Morkel

Morchella Esculenta

  • Kategori:

  • Morkelfamilien

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig


Gode kendetegn hos Spiselig Morkel

April-maj – Løvskov – Stok 6-12 cm

Brun uregelmæssigt snoet hætte og bleg stok.

Om svampen

Spiselig Morkel er relativt almindelig i Danmark og er spiselig. Det er en rigtig god spisesvamp. Selvom det er en god spisesvamp, skal man altid huske at tilberede svampen grundigt, da den ellers kan give mavepine.

Svampen er sjældent angrebet af insekter, men stokken kan huse enkelte, da det er et godt gemmested. Før tilberedning anbefales det at skære svampen over og tjekke den efter for insekter.

Svampens struktur

Morkler ligner ikke andre svampe. De har en stok som andre svampe, men har ingen hat, men derimod en karakteristisk hætte. Hos den Spiselige Morkel er hætten mørkebrun, men bliver senere lysere brun. Først er hættekamrene små, men disse bliver sidenhen større når eksemplaret bliver mere modent.

Stokken kan blive op til 12 cm høj og er lysebrun til næsten hvid i farven.

Ved gennemskæring ses det at stokken er hul og kødet er blegt.

Lugt og smag

Svampen har ingen udpræget lugt eller smag.

Vækst

Spiselig Morkel træffes bedst i løvskov i maj, men findes generelt om foråret. Det skal gerne være fugtige skove med muldbund. Man kan også træffe morkler i haver og omkring hegn hos marker.

Svampen er relativt sjælden i omkringliggende lande, men kan findes både i Europa og Nordamerika.

Forvekslinger

Morkler kan forveksles med stenmorkler, som indeholder giftstof. Forskellen ligger i, at stenmorkler har en mere hjerneagtig hætte, hvor Spiselig Morkel har en udpræget bikage form. Man bør ikke tage chancen med morkler med mindre man kan identificere disse kendetegn.

Hvis man kender Spiselig Morkel er den dog relativt let at kende fra de giftige morkler. Herunder har vi indsat et billede, som sammenligner de to svampe. På venstre side kan du se Spiselig Morkel og på højre side kan du se Ægte Stenmorkel. De er tydeligt meget forskellige og du vil derfor godt med lidt erfaring kunne skelne mellem dem.

spiselig morkel almindelig stenmorkel forveksling

Flere billeder
Spiselig Morkel Spiselig Morkel
shroomi app

Seneste opskrifter med Spiselig Morkel

Seneste opskrifter med alle svampe