Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Netstokket-Indigo-Rørhat

Netstokket Indigo-Rørhat

Boletus luridus

  • Kategori:

  • Rørhatfamilien

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Sted:

  • Løvskov
  • Løvskov


Gode kendetegn hos Netstokket Indigo-Rørhat

Juni-november – Bøgeskov – Hat 5-15 cm

Røde rørmundinger, rødt net på stokken og øjeblikkeligt blånende ved gennemskæring

Om svampen

Netstokket Indigo-Rørhat er almindelig i Danmark og er en spiselig rørhat. Svampen kan bruges sammen med andre svampe og skal tilberedes før indtagning! Generelt kan ofte være angrebet af insekter, som gør den mindre god til madlavning. Du skal derfor som hovedregel gå efter de yngre eksemplarer, da de er mindre angrebet af insekter.

Svampen kendes på engelsk som Lurid Bolete.

Svampens struktur

Hatten er 5-15 cm stor og olivengul til brunlig i farven. Den er først filtet, men bliver senere glat og fedtet. Rørene er gule og runde, mens rørmundingerne er røde. Stokken er gul i bundfarven, men har et groft rødt net, som dog en sjælden gang mangler. Kødet er gult, men blåner ved gennemskæring. Nederst i stokken er det ofte rødligt.

Lugt og smag

Netstokket Indigo-Rørhat har en mild smag og ingen udpræget lugt.

Vækst

Den forekommer mest almindeligt i bøgeskov og vokser sammen med eg, birk og bøg. Den vokser altid på næringsrig jord og ofte i vejkanter.

Forvekslinger

Netstokket Indigo-Rørhat kendes bedst på sit røde net og den blå farve ved gennemskæring. Den kan i særlige tilfælde forveksles med den sjældne Satans Rørhat, som er svagt giftig. I de eksemplarer, hvor nettet mangler, kan den forveksles med Punktstokket Indigo-Rørhat.

Herunder kan du se et billede, som sammenligner Punktstokket Indigo-Rørhat til venstre og Netstokket Indigo-Rørhat til højre. Du kan se en ret klar forskel på stokkene, hvor Punktstokket Indigo-Rørhat har en rødlig farve over en gul basisfarve.

punktstokket indigo-rørhat netstokket indigo-rørhat forveksling

Flere billeder
Netstokket Indigo-Rørhat
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe