Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Sortblånende-Rørhat

Sortblånende Rørhat

Boletus pulverulentus

  • Kategori:

  • Rørhatfamilien

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Sted:

  • Løvskov
  • Løvskov

  • Forvekslinger

  • Forvekslinger
Rørhatte

Gode kendetegn hos Sortblånende Rørhat

Juli-oktober – Løvskov – Hat 3-11 cm

Kraftigt blånende ved berøring

Om svampen

Sortblånende Rørhat er relativt sjælden i Danmark og bør derfor ikke plukkes, hvis du finder den. Den er spiselig, men har ikke helt samme gode smag som nogle af de mere populære Rørhatte, såsom Spiselig Rørhat. På grund af dens sjældenhed og dens ikke så interessante smag anbefales det at lade svampen stå, hvis du finder den. Du kan dog altid tage billeder af den, så du kan huske, at du har fundet den.

Svampens struktur

Hatten bliver op til 11 cm bred og starter som konveks, men flader ud med alderen. Den er tør, men kan være fugtig, når det har regnet. Den er mørkebrun, men kan være nærmest mere sort i farven. Ved berøring bliver den sort, hvilket ofte vil ses på fund i skoven.

Rørerne er gullige, men bliver mere brune med alderen. De bliver øjeblikkeligt sortblå ved tryk.

Stokken bliver op til 8 cm høj og 2,5 cm tyk. Den er cylindrisk og har ofte samme størrelse ved basis, som ved hatten. Det kan dog variere. Den er solid og har en lysegul farve ved basis. Kødet er gult og bliver sortblå med det samme ved eksponering.

Sporeafkast er olivenfarvet til  olivenbrun.

Lugt og smag

Svampen har ikke en særlig stærk lugt eller smag. Den bliver enkelte steder beskrevet som svampet. Smagen er mild, men som tidligere skrevet frarådes det at indsamle svampen som spisesvamp, da den er sjælden.

Vækst

Svampen vokser i løvskov, hvor den ofte findes under bøgetræer eller egetræer. Den kan findes mange steder i Europa samt Nordamerika og dele af Asien.

Forvekslinger

Det bedste kendetegn ved Sortblånende Rørhat er den kraftigt blånende farve ved berøring og gennemskæring. Ingen andre af rørhattene har samme kraftige blånen, hvilket gør det til et meget karakteristisk kendetegn ved svampen. Selve størrelsen ligner flere andre rørhatte, men med en grundig undersøgelse vil man meget sjældent kunne tage fejl.

Læs mere om Sortblånende Rørhat:

Cyanoboletus_pulverulentus

Billede 1: Ak ccm

Billede 2: Grzegorz “Spike” Rendchen

Billede 3: Grzegorz “Spike” Rendchen

Flere billeder
sortblånende rørhat hat sortblånende rørhat skov
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe