Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Rod Rørhat

Rod Rørhat

Caloboletus radicans

  • Kategori:

  • Rørhatfamilien

  • Status:

  • Uspiselig
  • Uspiselig


Gode Kendetegn hos Rod Rørhat

Juli-september – Under eg – Hat 8-15 cm

Lys hat, gult net og bitter smag

Om Svampen

Rod Rørhat er almindelig i Danmark og er ikke spiselig, da den har en meget bitter smag. Denne smag er stadig i svampen efter tilberedning. Den betragtes af nogle som giftig, da den har medført diarre og opkast. Den har indtil 2014 hedder Boletus radicans, men hedder nu Caloboletus radicans.

På engelsk kaldes svampen for Rooting Bolete.

Svampens Struktur

Hatten bliver op til 15 cm og har en beskidt hvid farve. Den kan ligne en sten fra afstand. Den er ofte opsprukken og let filtet. Stokken er 5-8 cm høj og 3-4 cm bred. Den er ofte opsvulmet og med rodslående basis. Kødet er bleggult, men hvidt i hatten. Det bliver blegt blåt ved gennemskæring. Sporeafkast er valnøddebrunt.

Lugt og Smag

Rod Rørhat har ingen særlig lugt og en bitter smag.

Voksested og sæson

Svampen vokser hyppigst under gamle ege i næringsrig jord. Den findes ofte i parker eller skovbryn. I sjældne tilfælde kan den findes under bøg.

Sæsonen starter i løbet af sommeren, men er typisk på sit højdepunkt i efteråret. Den vokser samtidig med de andre rørhatte.

Forvekslinger

Den kan muligvis forveksles med enkelte andre rørhatte. Satans-Rørhat har en hvid hat og røde porer hos modne eksemplarer. Netstokket Indigo-Rørhat har en mørkere hat og orange kød ved basis. Skønfodet Rørhat er betydeligt mindre og har en rød stok med gult net.

Credit for billeder frigivet under CC BY 3.

Billede 1: Thkgk

Billede 2: Archibald Tuttle

Billede 3: Ak ccm

Flere billeder
Rod Rørhat3 Rod Rørhat2
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe