Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Glat Klokkemorkel

Glat Klokkemorkel

verpa conica

  • Kategori:

  • Morkelfamilien

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Sted:

  • Løvskov
  • Løvskov


Gode Kendetegn hos Glat Klokkemorkel

April-maj – Løvskov  – Hat 1-4 cm

Lille klokkeformet morkel

Om Svampen

Glat Klokkemorkel er en af de mere sjældne svampe i morkelfamilien. Den kan findes i foråret og er spiselig. Den er dog ikke ligeså eftertragtet som eksempelvis Spiselig Morkel.

På engelsk har svampen navnet Bell Morel. Et af de andre engelske navne er Thimble Fungus. Udover de normale navne kendes den på sit navn på latin – Verpa Conica.

Svampens Struktur

Hatten bliver op til 4 cm bred, men er ofte mindre. Den er glat og har en tit en fin klokkeform, som har givet den sit navn. Hatten sidder løst som et lille skørt ovenpå stokken. Den har en mørkebrun farve.

Stokken bliver op til 11 cm høj og ca. 1 cm tyk. Den er hvidlig i farven og bliver som regel en smule tykkere mod hatten. Overfladen er relativt glat. Stokken er hul hos voksne eksemplarer.

Kødet er tyndt og skørt og du kan let fjerne hatten fra stokken.

Lugt og Smag hos Glat Klokkemorkel

Svampen har en mild smag og ingen nævneværdig lugt.

Voksested og sæson

Svampen vokser primært i løvskov sammen med pil og løvtræ. Den vokser hist og her, men er relativt sjælden i Danmark. De fleste fund er registreret i de østlige egne af Danmark, men der er nogle enkelt fund langs den jyske vestkyst.

Ligesom de andre morkler i Danmark vokser svampen i foråret. Alle fund er registreret i april eller maj. Det afhænger af vejret, hvornår den kommer frem.

Forvekslinger hos Glat Klokkemorkel

Den har ikke nogle helt åbenlyse forvekslinger. Der er ingen giftige, da få svampe vokser i foråret. Den mest klare forveksling er med Rynket Klokkemorkel, som dog forveksles oftere med Hætte-Morkel.

Nogle af de andre forvekslingsmuligheder er hos foldhatte, som dog har nogle andre tydelige karakteristika. De kan nemlig godt vise sig i foråret, men vokser generelt mere senere på sæsonen.

Billeder frigivet under CC 3.0:

Billede 1 – Sava Krstic

Billede 2 – Tom (LanLord)

Billede 3 – joseph nuzzolese

Flere billeder
Glat Klokkemorkel hat Glat Klokkemorkel svamp
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe