Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Purpur-Rørhat

Purpur-Rørhat

Boletus rhodopurpureus

  • Kategori:

  • Rørhatfamilien

  • Status:

  • Uspiselig
  • Uspiselig

  • Sted:

  • Løvskov
  • Løvskov


Gode kendetegn hos Purpur-Rørhat

Juli-oktober – Løvskov – Hat 2-12 cm

Stor og kraftigt blånende

Om svampen

Purpur-Rørhat er uspiselige og sjælden i Danmark. Der er kun registreret meget få fund. Den er mest kendt for sin kraftige blå farve ved gennemskæring og de røde rør. Denne kraftige blå farve findes hos andre svampe, men kombineret med hatfarven er den betydeligt forskellig fra andre svampe.

Svampens struktur

Svampen bliver op til 12 cm bred og har en halvkugleformet hat hos unge eksemplarer, som dog senere bliver mere konveks eller flad. Som ung har den små fine hår, men disse forsvinder senere og den bliver helt glat. Den har en flot rød farve, som nogle gang kan have lilla/pink nuancer. Den kan være mere gul hos yngre svampe.

Stokken er kølleformet og bliver større ved basis. I den øverste del af stokken er den mere lysegul, hvor den nedre del har en betydeligt mere rød eller orange farve. Stokken bliver blå ved berøring eller beskadigelse.

Lugt og smag

Svampen har ingen udpræget lugt eller smag.

Vækst

Svampen vokser i varme skove og er fundet i Danmark ved bøgetræer og egetræer. Den er generelt sjælden i det nordlige Europa, men kan findes mere hyppigt i de sydlige dele.

Forvekslinger

Det bedste kendetegn ved svampen er dens kraftige blåning, som man kan finde over hele svampen. Hvis den bliver beskadiget vil du kunne se den blå farve ligemeget om det er på hatten eller på stokken. Den kan forveksles med specielt Indigo-Rørhattene, som blåner på samme måde, men har en mere brun hatfarve.

Læs mere om Purpur-Rørhat:

https://en.wikipedia.org/wiki/Imperator_rhodopurpureus

Credit for billeder frigivet under CC BY 3.

Billede 1: Xth-Floor

 

Flere billeder
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe