Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Glatstokket-Indigo-Rørhat

Glatstokket Indigo-Rørhat

Boletus queletii

  • Kategori:

  • Rørhatfamilien

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Sted:

  • Løvskov
  • Løvskov


Gode kendetegn hos Glatstokket Indigo-Rørhat

Juli-oktober – Løvskov – Hat 3-9 cm

Lille hat og kraftig rød hatfarve

Om svampen

Glatstokket Indigo-Rørhat er spiselig og kan findes vidt omkring i Danmark. Den er mindre end andre kendte rørhatte og er specielt kendt på sin røde hatfarve og den lette blå farve ved gennemskæring.

Svampens struktur

Hatten bliver op til 9 cm bred og er typisk konveks eller flad. Den er glat og har en orange til rødlig farve. Den kan have andre nuancer af disse farver. Den bliver mere rød, når den er beskadiget. Den blåner desuden ved gennemskæring.

Stokken er cylindrisk eller kølleformet og kan have rødder. Den er blegt gullig til gul, men kan være rød på store dele. Den bliver ligeledes mere rød mod basis. Hele stokken bliver blå, når den beskadiges.

Rørene er røde eller gullige og bliver blå, når de beskadiges.

Lugt og smag

Svampen har ingen udpræget lugt eller smag.

Vækst og sæson

Svampen vokser i løvskov, hvor den ofte findes ved bøgetræer. Den kan enkelte gang findes på eg eller poppel. Den vokser på kalholdig og leret jord.

Svampen vokser typisk i sensommeren eller i efteråret, når alle rørhattene kommer frem. De fleste fund er lokaliseret på den jyske østkyst eller i det sydlige øhav. Du kan altså være heldig at finde svampen specielt på Lolland og Falster.

Forvekslinger

Svampen kan forveksles med Punktstokket Indigo-Rørhat, som ligeledes har en glat stok med  rød farve. Den har dog generelt røde rørmundinger og en mere konstant farve på hele stokken. Stokken hos Glatstokket Indigo-Rørhat er mere rød mod basis, som er et godt kendetegn. Af andre nævneværdige forvekslinger kan Sortblånende Rørhat nævnes, som dog har gule rør og en kraftig mørkeblå farve ved snit.

Læs mere om Glatstokket Indigo-Rørhat:

http://www.rogersmushrooms.com/gallery/

Credit for billeder frigivet under CC BY 3.

Billede 1: Ryane Snow

Billede 2: Jiří Čepelák

Billede 3: zaca

Flere billeder
Glatstokket Indigo-Rørhat1 Glatstokket Indigo-Rørhat2
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe