Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Toppet Huesvamp

Toppet Huesvamp

Mycena galericulata

  • Kategori:

  • Mycenaceae

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Sted:

  • Løvskov
  • Løvskov


Gode Kendetegn hos Toppet Huesvamp

Marts-november – Løvskov – Hat 2-4 cm

Stiv gråbrun stok og gråbrun hat

Om Svampen

Toppet Huesvamp er almindelig i Danmark og spiselig. Den er dog lille og er ligesom andre huesvampe ikke værd at gå efter som spisesvamp.

På engelsk kendes svampen under navnet Common Bonnet. Andre engelsk navne inkluderer Toque Mycena og Rosy-Gill Fairy Helmet. Ellers kendes den på sit navn på latin – Mycena galericulata.

Svampens Struktur

Hatten bliver op til 4 cm bred og har indrullet rand hos unge eksemplarer. Den bliver dog hurtigere fladere og slutter med at være opløftet. Overfladen er rynket og har en pukkel ved hatmidten. Den kan være svagt gennemsigtig i randen i fugtigt vejr. Lamellerne er fjerne og er hvide hos unge eksemplarer, men bliver ofte pink med alderen. De er året-ribbede. Stokken bliver op til 9 cm høj og er hvidlig i toppen og brunlig nedefter. Kødet er hvidligt til blegt brunligt.

Lugt og Smag hos Toppet Huesvamp

Svampen har en svag melet lugt og smag.

Voksested og sæson

Svampen vokser i løvskov og gerne på træstubbe. Den kan findes både enkeltvis og i grupper. Den er mest almindelig i september og oktober, men kan findes allerede fra maj.

Forvekslinger hos Toppet Huesvamp

Toppet Huesvamp har ikke nogen umiddelbare forvekslinger. De rosa og årede lameller er meget karakteristiske. Den kan en sjælden gang i grupper ligne Mangestribet Huesvamp, Oliven Huesvamp og Foranderlig Skælhat. Mangestribet Huesvamp er som regel mørkere og har en ribbet stok. Oliven Huesvamp har en mere lilla farve og Foranderlig Skælhat har en ring på stokken og mere brune lameller.

Flere billeder
Toppet Huesvamp2 Toppet Huesvamp3
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe