Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Oliven Huesvamp

Oliven Huesvamp

Mycena arcangeliana

  • Kategori:

  • Mycenaceae

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Forvekslinger

  • Forvekslinger

Gode kendetegn hos Oliven Huesvamp

Juni – november – Døde stubbe og grene – Hat 2-3,5 cm

Lugt af jod

Om svampen

Oliven Huesvamp er almindelig i Danmark og er ofte angivet som spiselig. Den er dog ikke særlig stor og derfor ikke værd at samle som spisesvamp. Det gælder mange svampe i denne familie.

På engelsk kendes svampen under navnet Angel’s Bonnet eller Late-Season Bonnet. Ellers kendes den på sit navn på latin – Mycena arcangeliana.

Svampens struktur

Hatten bliver op til 2,5 cm bred og er konisk hos unge eksemplarer, men bliver senere klokkeformet og til sidst mere flad med pukkel ved hatmidten. Den er glat med gennemsigtige riller mod randen. Den er hygrofan og skifter dermed farve alt efter konditionerne. Den er gråligt brun i fugtigt vejr, men har en mere bleg grå farve i tørt vejr.

Lamellerne kan være svagt nedløbende og tætte. De er hvide, men bliver mere pink/grålige hos ældre eksemplarer. Kanterne har små tænder, men det kan være meget svært at se med det blotte øje.

Stokken bliver op til 8 cm høj og 4 mm i diameter. Den er hvid ved toppen, men får en mere olivengrøn farve mod basis. Basis er desuden dækket af små hvide fine hår. Den har ingen ring.

Sporeafkast er hvidt.

Lugt og smag hos Oliven Huesvamp

Oliven Huesvamp har en lugt af jod og en mild smag, men den er ikke kraftig.

Voksested og sæson

Den vokser typisk på faldne bøg og ask, men kan findes på andre træer.

Svampen vokser ofte i grupper, men kan findes enkeltvis. Det er derfor ikke et kendetegn som er velegnet til bestemmelse. Den findes for det meste på stubbe og grene fra bøg eller ask. Den kan dog findes på andre slags træer.

Den findes meget vidt udbredt i Europa samt Danmark. Du kan derfor finde den i de fleste skovområder.

Forvekslinger hos Oliven Huesvamp

Oliven Huesvamp kan forveksles med mange små klokkeformede svampe. Dens bedste kendetegn er dens lugt af jod. Desuden kan den forveksles med andre huesvampe.

Flere billeder
Oliven Huesvamp2 Oliven Huesvamp3
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe