Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Sortagtig Støvbold

Sortagtig Støvbold

Lycoperdon nigrescens

  • Kategori:

  • Champignonfamilien

  • Status:

  • Uspiselig
  • Uspiselig

  • Sted:

  • Nåleskov
  • Nåleskov


Gode Kendetegn hos Sortagtig Støvbold

August-november – I nåleskov  – Frugtlegeme 2-4 cm

Pæreformet støvbold med pigge

Om Svampen

Sortagtig Støvbold er relativt almindelig i Danmark og er uspiselig. Den er derfor ikke ligesom mange andre støvbolde, som er spiselige, når de er hvide indeni. Denne svamp er mest kendt for sin mørke farve, der har været med til at give den sit navn. Den er dog ikke helt ligeså kendt, som mange andre støvbolde.

På engelsk kendes svampen under navnet Dusky Puffball. Ellers kendes den ikke under andre navne end sit navn på latin – Lycoperdon nigrescens.

Svampens Struktur

Svampens frugtlegeme bliver kun op til ca. 4 cm bredt. Det er altså en relativt lille støvbold. Den har en mørkebrun til grålig farve og typisk en rund form. Der kan dog godt sidde flere svampe sammen, som kan ændre lidt på formen. Den er besat af små pigge, som kan variere i størrelsen. Under piggene vil man kunne se et netmønster.

Den har en lille stok, som kun bliver op til et par centimeter høj. Den er nogenlunde cylindrisk, men bliver mindre ned mod basis af svampen. Farven er typisk lidt lysere end stokken og har også en række mindre pigge.

Sporemassen i midten af svampen starter som hvid, men bliver senere mørkere og får en grålig/gråbrun farve.

Lugt og Smag hos Sortagtig Støvbold

Svampen har ingen nævneværdig lugt eller smag. Den kan give en ubehagelig lugt, når den gennemskæres.

Voksested og sæson

Svampen vokser primært i nåleskov, men kan findes i løvskov. Den vokser ofte sammen med gran, ædelgran, bøg og eg. Den er udbredt i hele Danmark, så du kan finde den i alle de forskellige dele af landet.

Svampen vokser hovedsageligt i efteråret i svampenes højsæson. Du kan som regel finde den fra august til november. Der er dog klart flest registrerede fund i september og oktober.

Forvekslinger hos Sortagtig Støvbold

Der er mange forskellige støvbolde i de danske skove. Det kan derfor være lidt svært at bestemme nogle af dem, som ikke findes ofte. Sortagtig Støvbold er dog relativt almindelig.

En af mest åbenlyse forveksling er hos Krystal-Støvbold, som kan ligne i nogle stadier. Den er dog typisk meget lysere og har enkelte koniske pigge, hvor Sortagtig Støvbold har mange pigge.

Pindsvinestøvbold kan også ligne, men dens pigge er som udgangspunkt større. Den er brun, men typisk en lysere brun end Sortagtig Støvbold, som er ret mørkebrun.

Billeder er frigivet under CC 3.0:

Billede 1 –  Jerzy Opioła

Billede 2 – James Lindsey

Billede 3 – Andrey Gaverdovsky

Flere billeder
Sortagtig Støvbold svamp Sortagtig Støvbold farve
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe