Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Skamløs Champignon

Skamløs Champignon

Agaricus impudicus

  • Kategori:

  • Champignonfamilien

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Sted:

  • Nåleskov
  • Nåleskov


Gode Kendetegn hos Skamløs Champignon

August-november – Nåleskov  – Hat 4-12 cm

Mørk hatmidte og svagt rødmende stok

Om Svampen

Skamløs Champignon er en almindelig svamp i Danmark og den er spiselig. Det er dog ikke en ligeså god spisesvamp, som andre svampe i champignonfamilien. Du bør derfor hellere gå med andre spisesvampe, hvis du har fundet dem.

På engelsk har svampen navnet Tufted Wood Mushroom. Den kendes ikke under mange andre navne udover dette og sit navn på latin – agaricus impudicus.

Svampens Struktur

Hatten bliver op til 12 cm bred og starter som halvkugle, men bliver senere udbredt eller hvælvet. Den er brun til gråbrun, men kan have en hvidlig baggrund. Den er skællet.

Stokken bliver op til 10 cm høj er sjældent mere end 1 cm bred. Det er altså ikke en tyk stok. Den er typisk kølleformet og kan være en smule bredere ved basis. Den er hvid, men kan have brunlige nuancer. Den er fibret mod basis. Den kan desuden rødme en smule i stokken, men dette sker ikke hos alle svampe. Det kan derfor variere lidt.

Lugt og Smag hos Skamløs Champignon

Svampen har en mild smag og en lettere ubehagelig metallisk lugt.

Voksested og sæson

Svampen vokser typisk i den østlige del af Danmark. Du kan altså finde den i Østjylland og på øerne, men der er ikke registreret nogle fund i den vestlige del af Jylland.

Den findes mest i nåleskov, hvor den vokser sammen med gran og fyr. Den kommer typisk først frem i løbet af august og kan findes indtil sent i svampesæsonen. Du kan altså nogen gange finde den helt ind i december, hvis det endnu ikke er frostvejr. Det afhænger dog generelt af vejret hvornår svampen kommer frem.

Forvekslinger hos Skamløs Champignon

Svampen har nogle gode kendetegn og specielt den mørke hatmidte kombineret med den skællede hat gør den relativt let at bestemme. Der er dog stadig nogle forvekslingsmuligheder.

Den første er Prægtig Champignon, som dog har en mere kraftig stok og en lugt af anis. Desuden gulner den, som du ikke ser hos Skamløs Champignon.

En anden forvekslingsmulighed er Stor Blod-Champignon og Lille Blod-Champignon. Disse er dog begge kraftigt rødmende ved brug eller beskadigelse. Dette ser man ikke hos Skamløs Champignon.

Credit for billeder frigivet under CC 3.0:

Billede 1 – Jensbn

Billede 2 – Martin Cooper

Flere billeder
Skamløs Champignon hat
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe