Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Pære-Støvbold

Pære-Støvbold

Lycoperdon pyriforme

  • Kategori:

  • Champignonfamilien

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Forvekslinger

  • Forvekslinger

Gode Kendetegn hos Pære-Støvbold

August-oktober – Stubbe af løvtræer – Frugtlegeme 2-5 cm

Pæreformet, hvid og glat

Om Svampen

Pære-Støvbold er almindelig i Danmark og anses som spiselig så længe den er helt hvid indeni. Den er dog ikke en særlig god spisesvamp.

Generelt anses de fleste støvbolde for spiselige så længe de er hvide indeni. Det kræver derfor altid, at du skærer dem over for at bestemme deres spiselighed. De vil dog aldrig bidrage med rigtig god smag i din madlavning, da de ikke har en meget karakteristisk smag. Du kan eventuelt bruge dem som blandingssvamp sammen med andre svampe i din madlavning.

På engelsk kaldes svampen for Pear-Shaped Puffball.

Svampens Struktur

Pære-Støvbold er ofte pæreformet som navnet angiver, men de kan også have en mere rund form. Som unge er de dækket af små hvide pigge, der som regel falder af ved modenhed. Farven varierer fra en næsten hvid farve til en gulbrun farve. Med alderen bliver den mørkere. Den centrale pore åbner sig når svampen er moden og lader sporene sprede sig. Basen er hæftet til træet med sejlgarnslignende vækst. Sporemassen i svampen er hvid hos unge eksemplarer, men bliver grøngul til olivenbrun med alderen.

Lugt og Smag

Pære-Støvbold har en metallisk lugt og smag.

Voksested og sæson

Den vokser gerne på rådne løvtræsstubbe og gerne i store tætte grupper. De kan også optræde enkeltvis. Den kan en sjælden gang findes om vinteren og ikke kun i efteråret.

Forvekslinger

Pære-Støvbold er lettere at bestemme end de andre støvbolde, da den vokser direkte på træ og er glat i overfladen. Alle støvbolde er spiselige så længe de er helt hvide indeni. Den kan lettest forveksles med Krystal-Støvbold, men denne har tydeligere skæl. Man skal være lidt opmærksom på ikke at forveksle den med bruskboldene.

Flere billeder
Pære Støvbold Pære-Støvbold
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe