Mørk Honningsvamp

Mørk Honningsvamp

Armillaria solidipes

  • Kategori:

  • Physalacriaceae

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Forvekslinger

  • Forvekslinger

Gode kendetegn hos Mørk Honningsvamp

August-november – Træstubbe og træ – Hat 3-10 cm

Dækket af skæl og honningfarvet.

Om svampen

Mørk Honningsvamp er en god spisesvamp som er meget almindelig i Danmark. Man får dog det bedste resultat ved kun at samle unge svampe. Der er enkelte beretninger omkring personer, som har været en smule allergisk overfor svampen. Så det er en god ide at starte med en lille smule, hvis det er første du spiser den. Den skal desuden være tilberedt før du smager på den.

Den er desuden kendt for at være en pest for haver og blomster.

Svampens struktur

Hatten er først halvkugleformet, men bliver senere fladere med alderen. Den er tør eller let fugtig. Den er mørkebrun eller gulbrun og har sorte skæl.

Lamellerne sidder fast på stokken og løber lidt ned af den. De er tætte og hvide. Udvikler ofte rødlige pletter eller misfarvninger.

Stokken er 6-15 cm lang og 2-3 cm tyk. Den er hvidlig og bliver mere brun eller sort nær basis. Den har små fine hår. Der sidder en veludviklet hvid ring der kan have en brunlig underside. Der sidder tit gult mycelium ved basis.

Kødet er tyndt i hatten og mere fibret i stokken. Hvidt.

Lugt og smag

Mørk Honningsvamp har en behagelig og mild lugt og en let syrlig smag.

Vækst

Svampen vokser i syrlig jord. Den kan findes over meget store områder og den har rent faktisk verdensrekorden for at være verdens største organisme. I Oregon i USA er der nemlig fundet et eksemplar, som strækker sig over 3,8 kilometer. Den har flere steder udgjort et meget stort problem, da den har det med at dræbe træer i stor stil.

Forvekslinger

Mørk Honningsvamp kan muligvis forveksles med Krumskællet Skælhat, som er uspiselig. Der er andre der minder om den, men Krumskællet Skælhat er den mest nævneværdige. Mørk Honningsvamp adskiller sig ved at skællene på hatten ikke er fastvoksede. De andre svampe har desuden brunt sporestøv og får derfor rustbrune lameller hos ældre eksemplarer.

Herunder kan du se forvekslingen med Krumskællet Skælhat. Mørk Honningsvamp ses til højre, hvor du kan se den noget mørkere hatfarve. Vær dog opmærksom på at denne kan variere.

krumskællet skælhat mørk honningsvamp forveksling

Flere billeder
Mørk Honningsvamp1 Mørk Honningsvamp2
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe