Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Hvidsprukken Rørhat

Hvidsprukken Rørhat

Boletus porosporus

  • Kategori:

  • Rørhatfamilien

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Sted:

  • Løvskov
  • Løvskov


Gode kendetegn hos Hvidsprukken Rørhat

Juli-oktober – Løvskov – Hat 2-8 cm

Revner i hatten og brun farve

Om svampen

Hvidsprukken Rørhat er spiselig og kan findes rundt omkring i Danmark. Den er kendt for sine tydlige revner i hatten og sine brune farver, som ofte gør det til en relativt let svamp at bestemme. De fleste andre rørhatte udvikler meget kraftige farver, som gør dem lette at kunne bestemme. Manglen på samme hos denne svamp er en af de ting, som hjælper til den lette bestemmelse.

Svampens struktur

Hatten bliver op til 8 cm bred og har en brun farve. Farven kan variere lidt i mellem en lysebrun og en mørkebrun farve. Når svampen bliver ældre får den tydelige revner i hatten, som danner et mønster. Kødet som viser sig under hatten er mere lyst i farven.

Stokken har en grålig farve med et rødligt skær ved stokbasis. Den kan blive op til 6 cm høj og 2 cm tyk. Den forbliver konstant i størrelsen hele vejen, men den kan blive en smule større ved stokbasis.

Lugt og smag

Svampen har ingen udpræget lugt eller smag.

Vækst

Svampen vokser i løvskov, hvor den primært findes ved bøg. Enkelte gange kan den findes ved eg eller gran. Udover Danmark kan den findes rundt omkring i hele Europa. Det samme gælder for Nordamerika.

Forvekslinger

Enkelte andre rørhatte med revner i hatten kan ligne. Dette er specielt Finsprukken Rørhat og Rødsprukken Rørhat, som begge har lignende revner i hatten. Der er dog gode kendetegn, som kan adskille svampene. De har begge andre farver på stokken, som bør give gode indikationer i bestemmelsesprocessen.

Læs mere om Hvidsprukken Rørhat:

https://en.wikipedia.org/wiki/Boletus_porosporus

Credit for billeder frigivet under CC BY 3.

Billede 1: Björn S

Billede 2: Björn S

Flere billeder
hvidsprukken rørhat2 hvidsprukken rørhat3
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe