Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Håret Judasøre

Håret Judasøre

Auricularia mesenterica

  • Kategori:

  • Judasørefamilien

  • Status:

  • Uspiselig
  • Uspiselig

  • Sted:

  • Løvskov
  • Løvskov


Gode Kendetegn hos Håret Judasøre

Hele året – På elm  – Frugtlegeme 3-7 cm

Vokser tæt op ad værten med små hatte

Om Svampen

Håret Judasøre er en relativt sjælden svamp i Danmark uden spiselig værdi. Den er desuden meget sej og ikke særlig appetitlig. Den er altså ikke ligesom Almindelig Judasøre, som kan spises. Den har dog heller ikke stor værdi som spisesvamp.

På engelsk har svampen navnet Tripe Fungus. Den kendes ikke under mange andre navne udover dette og sit navn på latin – auricularia mesenterica.

Svampens Struktur

Frugtlegemet på svampen bliver ca. op til 7 cm bredt, men det er ofte mindre. Den beskrives ofte som værende gummiagtig eller bruskagtig. Den sidder ofte tæt op ad værten og deler sig i små hatte.

Hattene kan være håret hvorefter den har fået sit danske navn. Farven på frugtlegemet er typisk en blanding af brun, hvid og grå.

Undersiden er mere hvidt og glat, men bliver rynket og brunlig med alderen. Ofte er det lettere at fjerne hele svampen fra træet end at tage et lille stykke fra den.

Lugt og Smag hos Håret Judasøre

Svampen har ikke den store smag og ingen nævneværdig lugt.

Voksested og sæson

Svampen vokser på elmetræer, som er et godt kendetegn. I andre lande vokser den dog på nogle enkelte andre træer. Den er specielt kendt fra Skåne i Sverige.

Den kan findes hele året, men er mere hyppig i nogle måneder. Der er registreret flest fund over vinteren, hvor specielt januar, februar og marts er populære måneder.

Forvekslinger hos Håret Judasøre

Der er ikke nogle umiddelbare forvekslinger hos svampen, da den har gode kendetegn. Desuden vokser svampen primært på elm, som andre lignende svampe ikke gør.

Den er i familie med Almindelig Judasøre, men ligner den ikke meget. Almindelig Judasøre vokser primært på hyld i kystnære områder.

Credit for billeder frigivet under CC:

Billede 1 – Björn S.

Billede 2 – Stu’s Images

Billede 3 – Jymm

Flere billeder
Håret Judasøre træ Håret Judasøre svamp
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe