Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Gummihat

Gummihat

Sarcomyxa serotina

  • Kategori:

  • Trådkøllefamilien

  • Status:

  • Uspiselig
  • Uspiselig

  • Forvekslinger

  • Forvekslinger

Gode kendetegn hos Gummihat

Oktober-marts – Dødt løvtræ – Hat op til 10 cm

Olivengrøn og gulbrun hatfarve og gullig farve på stokken

Om svampen

Gummihat er almindelig i Danmark og er uspiselig. Den skifter ofte farve med alderen, men beholder den olivengrønne farve. Den har tidligere haft navnet Sildig Epaulethat, men har i de seneste år skiftet navn til Gummihat. Navnet har de fået på grund af det gummiagtige lag, som findes under hathuden.

Svampens struktur

Hatten bliver op til 10 cm bred og har en olivengrøn og gulbrun farve. Under hathuden er der et gummiagtigt lag, som har været med til at give svampen dens andet navn ”Gummihat”.

Lamellerne er langt nedløbende, tætte og har en lys gule farve.

Stokken er op til 2 cm lang og 2 cm bred. Den har en gullig farve.

Lugt og smag

Ingen udpræget lugt og det anbefales ikke at smage på svampen.

Vækst

Gummihat er almindelig i Danmark og forekommer oftest på dødt løvtræ i og uden for skoven. Det kan forekomme den vokser på nåletræ, men det er sjældent. Den vokser også i andre dele af Europa og enkelte steder i Nordamerika. Du vil nogle gange kunne finde den på samme træer som Almindelig Østershat, hvilket gør det vigtigt at kende deres forskellige karakteristika, hvis du gerne vil spise dine vilde østershatte.

Forvekslinger

Voksne eksemplarer af Gummihat kan forveksles med Almindelig Østershat. Man kan skelne den på den olivengrønne farve og den gullige farve på stokken, som Almindelig Østershat ikke har. Om sommeren findes Sommer-Østershat, men hvis har styr på årstiderne bør man ikke forveksle disse svampe.

Desuden er lamellerne et godt kendetegn, da de adskiller sig hos Almindelig Østershat og Gummihat. På billedet nedenunder kan du se hvordan stokken er forskellig fra hinanden. Udover farven stopper lamellerne hos Gummihat nemlig før basis. Hos Almindelig Østershat vil du tit kunne se, at lamellerne går helt ned til basis.

Gummihat østershat forveksling

Læs mere om Gummihat:

Panellus_serotinus

Flere billeder
Gummihat underside
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe