Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Fibret Flammehat

Fibret Flammehat

Gymnopilus junonius

  • Kategori:

  • Slørhatfamilien

  • Status:

  • Uspiselig
  • Uspiselig

  • Sted:

  • Løvskov
  • Løvskov

  • Forvekslinger

  • Forvekslinger

Gode Kendetegn hos Fibret Flammehat

August-november – Løvskov  – Hat 7-20 cm

Kraftig og småskællet svamp med brunlig eller gul/orange farve

Om Svampen

Fibret Flammehat er relativt almindelig i Danmark og er uspiselig. Der er endda flere kilder, som beskriver svampen som svagt giftig. Du skal derfor gøre dig godt bekendt med svampens kendetegn og forvekslinger. Enkelte kilder beskriver samtidig at nogle underarter indeholder psylocybin, der er et hallucinogen.

På engelsk har svampen navnet Laughing Gym. Andre navne inkluderer Laughing Cap, Laughing Jim eller Spectacular Rustgill. Den har skiftet navn på latin og hedder nu gymnopilus junonius. Tidligere var den kendt under navnet Gymnopilus spectabilis. Navnene Laughing Gym, Laughing Jim og Laughing Cap har den fået på grund af sit indhold af psylocybin. Du skal dog under ingen omstændigheder indtage svampen.

Svampens Struktur

Hatten bliver op til 20 cm bred og starter som konveks, men bliver senere udbredt. Den har en rustbrun/gul-orange farve, som bliver mere rødbrun hos ældre svampe. Den har en tør overflade, som er småskællet.

Stokken bliver op til 25 cm høj og ca. 4 cm tyk. Den kan dog være tyndere hos nogle svampe. Den bliver ofte tykkere mod hatten. Den har desuden en ring, som har en farve lig hatten. Kødet på svampen har en gullig farve.

Lugt og Smag hos Fibret Flammehat

Svampen har en frugtagtig lugt og en bitter smag.

Voksested og sæson

I Danmark findes den mest i de østlige egne af landet. Den kan dog findes enkelte steder i hele landet. Den vokser typisk i løvskov i knipper, men kan forekomme enkeltvis. De typiske værter er bøg, løvtræ og eg, men den kan godt en sjælden gang vokse i nåleskov med grantræer.

Svampen kommer først frem lidt henne i sæsonen, hvor den har sin højsæson i september og oktober. Du kan dog godt støde på den i august og november alt efter vejret.

Forvekslinger hos Fibret Flammehat

Den mest åbenlyse forveksling er Gyldenhat, som har lignende kendetegn. Den vokser dog ikke med træer, hvilket er en god måde at skelne dem fra hinanden. Den vokser desuden ikke i knipper og har ofte en mere markant ring på stokken.

Credit for billeder frigivet under CC:

Billede 1 – Tony Wills

Billede 2 – Jerzy Opioła

Flere billeder
Fibret Flammehat lameller Fibret Flammehat svampe
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe