Coprinopsis atramentaria
Kategori:
Mørkhatfamilien
Status:
Spiselig
Sted:
Græs
Gode kendetegn hos Almindelig Blækhat
Maj-november – Enge, marker og græsland – Hat 3-7 cm
Grålig med fine skæl og den bliver blækagtigt henflydende.
Om svampen
Almindelig Blækhat er almindelig i Danmark og beskrives som spiselig. Den har dog en meget speciel effekt, som kan sidestilles med antabus. Hvis du drikker alkohol og indtager svampen vil symptomerne vise sig efter så lidt som 5 – 10 minutter. Selve antabus effekten fra svampen holder et par timer. Du skal derfor gerne vente op mod en dag for at være sikker på at undgå symptomer. Symptomerne inkluderer rødt udslet i ansigtet, kvalme og opkast.
Svampens struktur
Hatten bliver op til 7 cm bred og er oval hos unge eksemplarer, men bliver mere konisk eller konveks hos ældre eksemplarer. Hatranden er ofte sort hos ældre svampe. Hatten har en mere grålig eller gråbrun farve. Den er rimelig glat og har meget fine skæl nær hatmidten.
Lamellerne er frie og tætte. De er først hvidlige, men bliver meget hurtigt sorte.
Lugt og smag
Svampen har en mild lugt og smag.
Vækst
Svampen vokser almindeligt i Danmark og bliver mest fundet i græsområder. Dette kan være både enge, overdrev, haver og andre steder med græs. Den kan findes fra sent forår og helt til vinter, hvor den forsvinder sammen med andre svampe, når frosten rammer.
Svampen kan findes alle steder i det nordlige Europe. Udover dette kan den findes andre steder med tempereret klima. Dette inkluderer både Asien, Australien og Nordamerika.
Forvekslinger
Almindelig Blækhat kan let forveksles med Stor Parykhat, som har mange lignende kendetegn. Begge bliver meget hurtigt sorte, som er meget karakteristisk for begge svampe. Stor Parykhat er generelt større og har en mere skællet hat.
Herunder har vi lavet et billede, hvor de to svampe sammenlignes. Til venstre kan du se Stor Parykhat og til højre kan du se Almindelig Blækhat. Det er tydeligt her på billedet hvordan Stor Parykhat er mere skællet og dette er en god måde at adskille svampene.