Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Stilket Bruskbold

Stilket Bruskbold

Scleroderma verrucosum

  • Kategori:

  • Bruskboldfamilien

  • Status:

  • Giftig
  • Giftig

  • Sted:

  • Løvskov
  • Løvskov


Gode Kendetegn hos Stilket Bruskbold

Juli-november – Løvskov – Frugtlegeme 2-7 cm

Bruskbold med stok og skæl

Om Svampen

Stilket Bruskbold er almindelig i Danmark og er giftig. Du skal derfor gøre dig bekendt med bruskbolde, hvis du gerne vil samle støvbolde til spisning. Du kan altid skære dem over og se om sporemassen er mørk. Flere støvbolde er spiselige, hvis de er helt hvide indeni.

På engelsk kendes svampen under navnet Scaly Earthball Fungus. Ellers kendes den ikke under andre navne end sit navn på latin – scleroderma verrucosum.

Svampens Struktur

Frugtlegemet bliver til 7 cm bredt og ses ofte som nogenlunde rundt. Det har dog typisk en flad top. Den har en stok-lignende basis, som er meget tyk. Den bliver sjældent mere end et par centimeter lang.

Overfladen er brun til brunlig og er dækket af små skæl, som kan danne forskellige mønstre. Overfladen kan dog blive næsten glat hos ældre svampe. Når svampen gennemskæres vil du se en rødlig farve i det tynde kød.

Sporemassen starter som hvidlig, men bliver hurtigt mørk, som kan ses ved gennemskæring. Når svampen ældres vil overfladen brydes og svampe frigiver dens sporer.

Lugt og Smag hos Stilket Bruskbold

Svampen har ingen nævneværdig lugt eller smag. Du skal dog ikke smage på svampen.

Voksested og sæson

Svampen vokser i de fleste egne af Danmark og er ret almindelig. Den findes typisk sammen med bøg eller eg.

Svampens sæson er i de gode svampemåneder, som ofte strækker sig fra august til november. Du finder den dog oftest i august eller september.

Forvekslinger hos Stilket Bruskbold

Generelt er bruskbolde lette at skelne fra andre svampe. Det samme gælder for støvbolde. Begge grupper af svampe ligner ikke den klassiske svamp med hat og stok. Selvom Stilket Buskbold har en lille stok bliver den aldrig særlig stor. Generelt kan den lille stok dog bruges til at skelne den fra mange af de andre bruskbolde, som for eksempel Almindelig Bruskbold.

Den kan en gang i mellem forveksles med Plettet Bruskbold. Denne har dog mere prikker på frugtlegemet, hvor Stilket Bruskbold har et uregelmæssigt mønster. Desuden er et godt kendetegn hos Stilket Bruskbold, at væggen på frugtlegemet rødmer ved gennemskæring.

Billeder er frigivet under CC3.0:

Billede 1 –  Grzegorz “Spike” Rendchen

Billede 2 – Grzegorz “Spike” Rendchen

Billede 3 – Gerhard Koller

Flere billeder
Stilket Bruskbold gammel Stilket Bruskbold sporer
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe