Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Spids Nøgenhat

Spids Nøgenhat

Psilocybe semilanceata

  • Kategori:

  • Bredbladfamilien

  • Status:

  • Uspiselig
  • Uspiselig

  • Sted:

  • Græs
  • Græs

  • Forvekslinger

  • Forvekslinger
Små svampe

Gode kendetegn hos Spids Nøgenhat

September-november – Enge og marker – Hat op til 2,5 cm

Klokkeformet hat og brun

Om svampen

Spids Nøgenhat er en almindelig svamp i Danmark og er ikke kendt for at være spiselig, men derimod for at være psykedelisk. Af verdens psilocybin svampe er denne en af de mest almindelige og en af de stærkeste! Den har fået en speciel status i Danmark, da flere kigger efter den i deres svampejagt for at bruge den for dens psykedeliske egenskaber. Den er dog ulovlig at være i besiddelse af i Danmark og du bør derfor ikke samle den.

Du kan dog altid betragte den i naturen og tage billeder af den.

Svampens struktur

Svampen har en klokkeformet hat på op til 2,5 cm og en karakteristisk spids. Den er gulbrune og har riller langs hatten i fugtigt vejr.

Lamellerne er først cremefarvet, men bliver senere svagt lilla, da de farves af sporerne.

Stokken er ofte slank og lang. Farven ligner hattens, men er som regel lysere.

Lugt og smag

Spids Nøgenhat har ingen udpræget lugt eller smag.

Vækst

Findes på enge og marker, hvor der findes meget græs. Du finder den derfor ikke i skoven, hvor du finder mange andre gode spisesvampe. I Danmark er den tit blevet fundet på golfbaner, hvor græsset dominerer. Der bliver desuden gødet jævnligt, som kan være med til at påvirke væksten.

Forvekslinger

Kan forveksles med andre små svampe. Den kendes fra disse på sin karakteristiske klokkeform. Af de mere typiske forveksling ses Høsletsvamp, som er lille, har lignende farver og vokser på græs eller i haver. Den mangler dog den tydelige spids på toppen af hatten, som ses ved Spids Nøgenhat.

Den er i Bredbladfamilien, hvor de andre svampe dog ikke har lignende træk. Du kan se alle svampene her: Bredbladfamilien.

Herunder kan du se et billede af Spids Nøgenhat ved siden af Høslætsvamp. Den venstre side er Spids Nøgenhat og den højre side er Høslætsvamp. Det fremgår tydeligt på billedet, at Høslætsvamp ikke har samme top som Spids Nøgenhat. Hvis du kigger efter vil du derfor godt kunne skelne de to svampe fra hinanden.

Spids Nøgenhat Høsletsvamp forveksling

Flere billeder
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe