Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Poppel-Skælrørhat

Poppel-Skælrørhat

Leccinum duriusculum

  • Kategori:

  • Rørhatfamilien

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Sted:

  • Løvskov
  • Løvskov

  • Forvekslinger

  • Forvekslinger
Skælrørhatte

Gode Kendetegn hos Poppel-Skælrørhat

Maj-oktober – Med poppel  – Hat 6-25 cm

Stor brun skælrørhat med rødmende til sortnende kød

Om Svampen

Poppel-Skælrørhat er ret sjælden i Danmark og er spiselig. Du skal dog være opmærksom på, at nogle oplever overfølsomhed overfor skælrørhatte. Du skal derfor starte med en lille smule af svampen og se hvordan du har det i tiden efter. Dette gælder generelt, når du smager på nye svampe. Skælrørhattene er generelt kendt for deres fasthed, som gør dem gode i madlavningen.

Svampen har tidligere haft andre danske navne. Før gruppen med skælrørhatte blev dannet var navnet Aspe-Rørhat eller Brun Aspe-Rørhat.

Svampens Struktur

Hatten bliver op til ca. 25 cm bred, hvilket gør det til en ret stor skælrørhat. Den har en brun/brunlig/gråbrun farve. Den er først filtet, men bliver glattere med alderen og kan sprække. Hathuden er overhængende, hvilket vil sige, at den går ud over hatranden.

Stokken bliver op til ca. 15 cm høj og bliver tykkere mod basis. Den har en hvidlig baggrund, men er dækket af sorte/mørkebrune skæl. Stokken er ofte mere hvid mod hatten, hvor der kan være færre skæl.

Kødet er hvidligt, men bliver først rødmende/rosa ved gennemskæring og sidenhen sort/gråligt.

Lugt og Smag hos Poppel-Skælrørhat

Svampen har ingen udpræget lugt eller smag.

Voksested og sæson

Svampen vokser sammen med poppel, som har været med til at give svampen sit navn. Der er dog registreret fund, hvor værten er bævreasp. Den er relativt sjælden i Danmark og findes mest i de østlige egne af landet. Du vil dog oftest støde på nogle af de andre skælrørhatte i skoven.

Sæsonen strækker sig fra maj til oktober. Den kommer dog sjældent frem før juli eller august. Den er fundet mest i august og september, som er en del af højsæsonen for svampe i Danmark.

Forvekslinger hos Poppel-Skælrørhat

Generelt er skælrørhatte svære at forveksle med andre svampe, da skællene på stokken og rørene er gode kendetegn. Poppel-Skælrørhat vil kunne forveksles med andre skælrørhatte, som har lignende kendetegn. Den mest oplagte forveksling er Avnbøg-Skælrørhat, som har lignende hatfarve og sortnende kød. Den vokser dog med avnbøg og ikke poppel. Desuden har Poppel-Skælrørhat overhængende hathud, som betyder, at hatten går mere ned over svampens rør.

Credit for billeder frigivet under CC:

Billede 1 – MichelBeeckman

Billede 2 – Sasata

Billede 3 – MichelBeeckman

Flere billeder
Poppel-Skælrørhat stok Poppel-Skælrørhat svamp
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe