Gode Kendetegn hos Oksetunge
August-oktober – Gamle egetræer – Frugtlegeme 10-30 cm
Stor, rød og fibret
Oksetunge findes over hele Danmark, men er ikke særlig almindelig. Den er af vores nordiske naboer betragtet som næsten truet. Den har dog ikke denne status i Danmark. Der er forskellige opfattelser af hvorvidt den er spiselig eller ej. Det anbefales under alle omstændigheder at udbløde den i vand før indtagelse.
På engelsk kendes svampen som Beefsteak Fungus.
Oksetunge bliver op til 30 cm bred og 6 cm tyk. Den er fæstnet til træet med en kort tyk stok. Oversiden af frugtlegemet er rød eller rødbrun, slimet og har til tider røde skæl. Undersiden har en mere gulbrun farve og er fyldt med fine rør. Kødet er ret sejt og fibret med en rødlig farve.
Svampen har en svagt syrlig smag og lugt. Smagen kan godt være ret neutral.
Oksetunge vokser næsten kun på egetræer, hvor den kan sidde både ved basis eller højere oppe på træerne, dog oftest ved basis. Træerne er levende, men svampen er en parasit som langsomt dræber dem. De kan sidde på træerne i mange år.
Ved nærmere undersøgelse kan Oksetunge ikke forveksles med andre svampe. Specielt de fritsiddende porer er en helt unik karakter.