Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Knippe-Gråblad

Knippe-Gråblad

Lyophyllum connatum

  • Kategori:

  • Ridderhatfamilien

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Forvekslinger

  • Forvekslinger
Tragthatte

Gode Kendetegn

September-november – Langs stier – Hat 3-8 cm

Komplet hvid bladhat der vokser i knipper

Om Svampen

Knippe-Gråblad er almindelig i Danmark og findes hist og her. Den er spiselig og har en god smag, men er blevet observeret til at være svagt giftig i forbindelse med alkohol. Desuden er den testet positiv for kræftfremkaldende stoffer.

Svampens Struktur

Svampen vokser som regel i store knipper, men kan vokse enkeltvis tæt ved knippen. Stokkene vokser sammen forneden og gør det til et frugtlegeme. Hatten bliver op til 8 cm bred og er helt hvid. Den er tør og mat. Lamellerne er ligeledes helt hvide, tætte og nedløbende. Stokken bliver op til 10 cm høj og 1,5 cm tyk. Den er hvid og tilspidser mod basis. Kødet er hvidt.

Lugt og Smag

Knippe-Gråblad har en meget stærk melagtig lugt og en mild smag.

Vækst

Svampen vokser gerne på stier i skove, i haver og andre lignende steder, hvor der typisk er menneskelig aktivitet. Den er mest hyppig hen på sæsonen.

Forvekslinger

Der er flere forvekslingsmuligheder blandt tragthattene, men arten kan som regel bestemmes på sin hvide fremtræden, den knippevoksende vækstform og lugten. Eng-Tragthat har ligeledes hvid hat og hvide sporer, men vokser næsten altid enkeltvis og har varierende hatfarve. Knippe-Gråblad kan også forveksles med den meget giftige svamp Bleg Tragthat, hvilket gør, at man som udgangspunkt ikke bør samle den som spisesvamp.

Læs mere om Knippe-Gråblad:

https://en.wikipedia.org/wiki/Lyophyllum

Flere billeder
Knippe-Gråblad2 Knippe-Gråblad3
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe