Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Ferskengul Skørhat

Ferskengul Skørhat

Russula violeipes

  • Kategori:

  • Skørhatfamilien

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Sted:

  • Løvskov
  • Løvskov


Gode Kendetegn hos Ferskengul Skørhat

Juli-oktober – Løvskov  – Hat 4-12 cm

Ferskengul farve med fiskelugt

Om Svampen

Ferskengul Skørhat er vokser hist og her i Danmark og er spiselig. Det er faktisk en af de bedre skørhatte til spisning. Der er dog ikke mange der samler den til spisning, da det kan være svært at skelne skørhattene fra hinanden. Det er derfor ikke en du bør gå efter som begynder.

På engelsk har svampen navnet Velvet Brittlegill. Den kendes ikke under mange andre navne udover dette og sit navn på latin – Russula violeipes.

Svampens Struktur

Hatten bliver ofte lidt større end hos andre gule skørhatte. Den har en bleg gul farve, som har været med til at give den sit navn. Du kan en sjælden gang finde lysviolette nuancer hos svampen. Disse kan vise sig på stokken, som billederne viser.

Stokken er hvid og ofte cylindrisk.

Lugt og Smag hos Ferskengul Skørhat

Svampen har en mild smag og en fiskeagtig lugt, som er et godt kendetegn. Dette kan være med til at adskille den fra andre lignende skørhatte.

Voksested og sæson

Svampen vokser primært sammen med bøgetræer. Den kan en meget sjælden gang findes sammen med gran. Der er kun registreret fund i østlige dele af Jylland og øerne. Der er ingen registrerede fund på den jyske vestkyst. Generelt vil du dog ikke støde på svampen ofte, da andre skørhatte er mere almindelige.

Svampen kommer frem i juli og vokser til og med oktober. Den vokser dog mest i august og september, hvor de fleste fund er indrapporteret.

Forvekslinger hos Ferskengul Skørhat

Der er en række skørhatte, som kan forveksles med Ferskengul Skørhat. En af disse er Okkergul Skørhat, som har lignende blege gule farver.

Generelt vil du dog skulle lede blandt de gule skørhatte for at finde mulige forvekslinger. Her kan du se de enkelte svampes kendetegn. Husk at skørhatte generelt ikke er en god svampegruppe for nybegyndere, da mange svampe er svære at skelne fra hinanden.

Credit for billeder frigivet under CC 3.0:

Billede 1 – Eric Steinert

Billede 2 – Björn S

Billede 3 – Björn S

Flere billeder
Ferskengul Skørhat svampe Ferskengul Skørhat hat
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe