Tåge-Tragthat

Tåge-Tragthat

Clitocybe nebularis

  • Kategori:

  • Ridderhatfamilien

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Sted:

  • Løvskov
  • Løvskov

  • Sted:

  • Nåleskov
  • Nåleskov

  • Forvekslinger

  • Forvekslinger
Ingen her på siden.

Gode Kendetegn

September-november – Løv- og nåleskov – Hat 5-15 cm

Stor hvælvet hat og nedløbende lameller

Om Svampen

Tåge-Tragthat er almindelig i Danmark og er spiselig, men det har vist sig, at enkelte personer er overfølsomme overfor svampen. Dette vil typisk vise sig i form af opkast og diare, som dog er væk den næste dag. Har man spist den et par gange uden symptomer, kan man fortsætte med at spise den uden problemer. Vil man være helt sikker kan man afkoge svampen og hælde vandet ud før man spiser den. Man skal desuden holde sig til unge eksemplarer, som er bedst til tilberedning. Start med at spise en lille smule af svampen.

Svampens Struktur

Hatten bliver op til 15 cm bred og har en lysegrå/mørkegrå farve. Den ses ofte med hvide pletter på hatten. Lamellerne er hvide til cremefarvede og let nedløbende. Stokken har samme farve som hatten og er typisk 5-10 cm høj og 2-4 cm tyk. Den bliver større mod basis. Kødet er hvidt.

Lugt og Smag

Tåge-Tragthat har en stærk lugt af bittermandel og har ingen udpræget smag.

Vækst

Svampen vokser typisk i store hekseringe i løvskov og nåleskov. Specielt gerne steder, hvor bladene har samlet sig i et tykt lag. Den er mest almindelig hen på sæsonen, specielt i oktober.

Forvekslinger

Tåge-Tragthat kan forveksles med andre svampe, men kendes på sine flødefarvede nedløbende lameller. Af forvekslingsmuligheder kan Køllestokket Tragthat nævnes, som dog er klart mindre og har en mere læderbrun hat og stok. Desuden kan den forveksles med Bestøvlet Tragthat, som dog findes meget sjældent i Danmark. Den har også mere gullige lameller og en mere opsprukken hat med alderen.

Læs mere om Tåge-Tragthat:

https://en.wikipedia.org/wiki/Clitocybe_nebularis

Flere billeder
Tåge-Tragthat2 Tåge-Tragthat3
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe