Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Skællet Støvbold

Skællet Støvbold

Handkea utriformis

  • Kategori:

  • Champignonfamilien

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Sted:

  • Græs
  • Græs


Gode Kendetegn hos Skællet Støvbold

Juli-November – På græs og enge  – Frugtlegeme 5-25 cm

Stor støvbold med skæl (mosaik-lignende mønster)

Om Svampen

Skællet Støvbold er relativt almindelig i Danmark og er spiselig. Det er dog ikke en udsøgt spisesvamp. Kæmpe-Støvbold er generelt anset som en bedre spisesvamp. Fælles for dem begge gælder det, at de kun kan spises, hvis de er helt hvide indeni.

Ligesom andre støvbolde er de helt hvide indeni indtil sporerne udvikler sig og svampen ældes. Herefter brydes svampen og sporerne er frigivet. Dette er modsat bruskbolde, som altid er sorte ved gennemskæring.

På engelsk har svampen navnet Mosaic Puffball. Den kendes desuden under flere forskellige navne på latin, herunder – Handkea utriformisLycoperdon caelatumCalvatia utriformis. Navnet på engelsk har den fået på grund af det karakteristiske mønster, som former sig på svampen. Nogle mener nemlig, at det ligner mosaikker.

Svampens Struktur

Frugtlegemet bliver op til 25 cm bredt, men er typisk mindre. Unge eksemplarer bliver sjældent mere end 10 – 12 cm, så de er ikke meget større end andre støvbolde. Formen kan være tæt på rund, men er ofte mere pæreformet.

Svampen er fæstnet til jorden uden stok. Den vokser altså direkte fra jorden med et rod-lignende mycelium.

Efter nogle uger eller i nogle tilfælde måneder begynder svampens overflade at brydes og sporerne frigives. Når dette sker bliver hele støvbolden brun. Det sker tit i regnvejr og kan fremskyndes når dyr eller mennesker træder på den.

Lugt og Smag hos Skællet Støvbold

Svampen ingen udpræget lugt eller smag. Flere kilder beskriver i hvert ikke nogen bestemt lugt eller smag hos den.

Voksested og sæson

Den vokser flere steder i Danmark og det er typisk på åbne områder med græs og svampen foretrækker sandet jord. Derfor finder man den tit i kystnære områder.

Du kan finde den fra sensommeren frem til slutningen af svampesæsonen i det sene efterår.

Forvekslinger hos Skællet Støvbold

Støvbolde er generelt svære at forveksle med andre svampe, da de ikke har hat og stok. Desuden findes de ofte på græs og ikke så ofte i skoven.

Skællet Støvbold kan lettest forveksles med Kæmpe-Støvbold. Denne støvbold er dog typisk større og mangler de mosaik-lignende mønster på ydersiden. Det er heller ikke en farlig forveksling, da de begge er spiselige så længe de er helt hvide indeni. Du er derfor nødt til at skære svampen over for at se den indeni.

Credit for billeder frigivet under CC:

Billede 1 – Josh Milburn (J Milburn)

Billede 2 – Jerzy Opioła

Billede 3 – Björn S

Flere billeder
Skællet Støvbold gammel Skællet Støvbold meget gammel
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe