Lactarius piperatus
Kategori:
Skørhatfamilien
Status:
Uspiselig
Sted:
Løvskov
Gode kendetegn hos Peber Mælkehat
Juli-november – Løvskov – Hat 10-16 cm
Tætte lameller og hvid mælk
Om svampen
Peber Mælkehat er almindelig i Danmark og er uspiselig på grund af dens brændende smag. Den er dog af nogle betragtet som spiselig og flere steder i Østeuropa og Asien anvender de den som spisesvamp. Har du alligevel lyst til at prøve kræfter med dem, kan de med fordel tørres. Efter tørring kan de sammenlignes med en tørret chilipeber.
Svampens struktur
Hatten bliver op til 16 cm bred og starter som konveks med en nedtrykt hatmidte og indrullet rand. Den bliver dog med tiden fladere og ender som mere tragtformet.
Lamellerne er meget tætte og nedløbende. De starter som hvide, men bliver mere brune med alderen. Når de bliver skadet frigiver de en hvid mælk. Det er denne som har en meget stærk og brændende smag. Hvis man efterlader den i et par timer bliver den blegt grønligt.
Stokken bliver op til 8 cm høj og 3 cm i diameter. Den er glat og bliver en smule mindre ved basis. Den bliver hul med alderen.
Sporeafkast er hvidt.
Lugt og smag
Peber Mælkehat har ingen udpræget lugt og en meget stærk brændende smag.
Vækst
Svampen vokser i løvskov og findes typisk under bøgetræer.
Den er vidt udbredt i Europa og dele af Nordamerika. Den kan findes i Australien, men den er blevet introduceret.
Forvekslinger
Peber Mælkehat kan ligne specielt Hvidfiltet Mælkehat, som dog er større og ikke har samme tætte lameller. Generelt er de tætte lameller et godt udgangspunkt for bestemmelse hos Peber Mælkehat. Du kan se alle de forskellige mælkehatte her: