Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Grå Kam-Fluesvamp

Grå Kam-Fluesvamp

Amanita vaginata

  • Kategori:

  • Fluesvampfamilien

  • Status:

  • Spiselig
  • Spiselig

  • Sted:

  • Løvskov
  • Løvskov


Gode Kendetegn hos Grå Kam-Fluesvamp

Juli-oktober – Løvskov  – Hat 3-10 cm

Kamfuret hat med grå farve samt fodpose

Om Svampen

Grå Kam-Fluesvamp er relativt almindelig i Danmark og den er spiselig. Det er dog ikke en særlig eftertragtet spisesvamp. Desuden er der en forvekslingsfare med den dødeligt giftige Grøn-Fluesvamp. Dette gør den mindre egnet til samling som spisesvamp. Du bør derfor ikke samle den til spisning medmindre du har stor erfaring med at bestemme fluesvampe.

På engelsk har svampen navnet Grisette. Den kendes ikke under mange andre navne udover dette og sit navn på latin – Amanita vaginata.

Svampens Struktur

Hatten bliver op til 10 cm bred, men findes ofte i mindre størrelser. Den vokser fra en ellipseform hos yngre svampe til en udbredt hat hos ældre eksemplarer. Ofte finder du en lille pukkel midt på hatten hos de ældre eksemplarer. Hatten er tydeligt kamfuret, hvilket er et godt kendetegn hos svampen. Farven er grå til grålig.

Stokken bliver op til 13 cm høj og har en hvid til svagt grålig farve. Det samme gælder for fodposen, som har samme hvidlige til grålige farve. Dette er en god måde at skelne den fra Brun-Kam-Fluesvamp.

Lamellerne er hvide. Generelt er frugtlegemet skørt, hvilket betyder, at svampen let går i stykker.

Lugt og Smag hos Grå Kam-Fluesvamp

Svampen har en mild smag og ingen nævneværdig lugt.

Voksested og sæson

Svampen vokser både i løvskov og i nåleskov. Den findes dog ofte sammen med bøgetræer.

Dens primære sæson er fra august til oktober. Du kan dog sagtens finde den i månederne før. Den er dog meget sjælden før juli.

Forvekslinger hos Grå Kam-Fluesvamp

Den farligste forveksling for svampen er med Grøn Fluesvamp, som er dødeligt giftig. Det er på grund af denne forveksling, at svampen ikke anbefales til at samles til spisning. Det afhænger meget af vejret og svampens alder om hvorvidt de ligner hinanden. Der er dog nogle klare forskelle. Grå Kam-Fluesvamp har mere grå farver på hatten, hvor Grøn Fluesvamp ofte har mere grønne farver. Grøn Fluesvamp har også en ring på stokken, som Grå Kam-Fluesvamp ikke har. Tilsidst har Grå Kam-Fluesvamp en kamfuret hat, som du ikke ser ved Grøn Fluesvamp.

Den mest åbenlyse forveksling er med Brun Kam-Fluesvamp. Denne svamp ligner i høj grad og der er derfor stor sandsynlighed for at forveksle dem. Den primære forskel ligger i hatfarverne, som også har været med til at navngive svampene. Grå Kam-Fluesvamp har mere grålige nuancer på hatten mens Brun Kam-Fluesvamp har mere brune farver. Dette gælder også for deres fodpose.

Billeder frigivet under CC 3.0:

Billede 1 – Jerzy Opioła

Billede 2 – John Kirkpatrick

Flere billeder
Grå Kam-Fluesvamp hat Grå Kam-Fluesvamp gammel
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe